Армията на САЩ остава най-мощната в света и през 2024

...
Армията на САЩ остава най-мощната в света и през 2024
Коментари Харесай

Армията на САЩ е най-мощната в света, Турция с надмощие на Балканите

Армията на Съединени американски щати остава най-мощната в света и през 2024 година, съгласно годишната ранглиста, оповестена от Global Firepower, съобщи БГНЕС.


България заема 62-о място в международната ранглиста и 5-то на Балканите с коефициент 1.0132.


В отчета се отбелязва, че американската войска е заела първото място, откакто е демонстрирала " водещи индикатори " в основни материални, финансови и ресурсни категории.

Съединени американски щати имат 92 разрушителя, 11 самолетоносача, 13 300 самолета и 983 бойни хеликоптера - най-вече в света. Страната разполага и с най-големия бюджет от 886 милиарда $ измежду всички 145 страни в листата.

Близки до военната мощност на Съединени американски щати са въоръжените сили на Русия и Китай, които са надлежно на второ и трето място. Москва резервира втората позиция, макар големите загуби във войната против Украйна и неспособността на съветските сили да осъществят стратегическите си цели.


Индия изпреварва Англия и Южна Корея

Тази година индийските военни се класираха на четвърто място, изпреварвайки с дребна разлика Южна Корея и Обединеното кралство.


Това достижение не е изненадващо, като се имат поради увеличените вложения на Ню Делхи в съвременно въоръжение и съоръжение в границите на самодейността " Make in India ".

Миналия месец страната пусна в употреба третия си стелт унищожител с управляеми ракети от клас " Висакхапатнам ", с което в допълнение ускори военноморската си огнева мощност.


По данни на Global Firepower Индия разполага с общо 294 военноморски средства, в това число два самолетоносача, 12 фрегати и 18 подводници.

Същевременно Обединеното кралство се подрежда едвам на шесто място в света на фона на намаляващ боен потенциал.

В момента английските военни са изправени пред няколко провокации, в това число дефицит на личен състав и хипотетични компликации при попълването на запасите, изпратени в Украйна.


Най-значими промени

Global Firepower открои пет страни с увеличена военна мощ през тази година.

Това са Южна Корея (5-то място), Япония (7-мо място), Турция (8-мо място), Иран (14-то място), Израел (17-то място) и Украйна (19-то).

Сеул попадна в топ 5, откакто се похвали с въздушна мощност от 1576 самолета и военноморски флот от към 200 единици.

България и Балканите

В годишния обзор на отбранителната дарба на балканските сили са включени общо 11 страни, измежду които България, Турция, Гърция, Румъния, Сърбия, Хърватия, Словения, Албания, Северна Македония, Босна и Херцеговина, и Косово. С изключение на последните две и Сърбия, всички посочени страни са членове на НАТО.

Анкара и Атина се намират надлежно на първата и втората позиция на Балканите с коефициенти 0.1697 и 0.4349.

Румънските въоръжени сили заемат третото място с 0.7712.

България е сложена на 5-ата позиция (1.0132) измежду балканските страни, след Сърбия (0.9038) и пред Хърватия (1.1333).

Словения (1.8377), Албания (1.8188), Северна Македония (2.1717), БиХ (2.2996) и Косово (3.4115), допълват класацията.

Страната ни отстъпва най-много във връзка с военновъздушните сили от най-близките си съперници, само че за сметка на това е оценена позитивно във финансовите категории „ валутен запас “ и „ покупателна дарба “.

Оценката взема поради фактори като количеството военно съоръжение и персоналния състав на всяка страна, само че също по този начин иконимическото положение, логистичните благоприятни условия и географските условия, наред с други.

Въз основа на изброените нагоре фактори се образува " показател на мощта ", като по-ниският резултат значи по-силна войска.

По този метод се образува крайната ранглиста, като в същото време се дава опция на по-малките, по-напреднали в софтуерно отношение народи да се конкурират с по-големите и по-слабо развити. Целта е неутрален взор върху евентуалната стандартна военна мощ./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР