Арменският премиер Никол Пашинян обяви съгласуваност на принципа "всеки за

...
Арменският премиер Никол Пашинян обяви съгласуваност на принципа "всеки за
Коментари Харесай

Баку договори с Ереван обмен на племнници

Арменският министър председател Никол Пашинян разгласи координация на правилото "всеки за всеки " за замяна на пленници с Азербайджан в зоната на спора в Нагорни Карабах.
"Най-важната задача е връщането на пленниците. Искам да кажа, че тук има прочут прогрес. Всъщност принцип на размяната "всеки за всеки ", съобщи Пашинян в телевизионно послание към сънародниците си, представен от РИА Новости.
Азербайджанското външно министерство връчи на френския дипломат в Баку протестна нота по отношение на приемането от Националното заседание...
Според него става дума за хванатите по време на неотдавнашната ескалация на спора в Карабах и преди този момент. Той добави, че е належащо също по този начин да се разработят механизми за връщане на пандизчиите, данни за които може да се появят в бъдеще.
Друг значим проблем, както отбелязва арменският министър председател, е издирването на изчезналите. Той сподели, че от 9 ноември над 600 тела на починали военнослужещи са изведени от зоната на спора, 500 тела са на стадий идентифициране. "С огромна степен на възможност можем да кажем, че това са телата на изчезналите ни сънародници... Идентифицирането се прави благодарение на ДНК проби.
Към днешна дата 135 тела на починали са разпознати и предадени на техните близки ", сподели Пашинян. В края на септември военните дейности бяха обновени в Нагорни Карабах. Страните направиха няколко опита за подписване на помирение, само че едвам тристранното съглашение, реализирано през нощта на 9 против 10 ноември, беше сполучливо. С посредничеството на Москва Азербайджан и Армения се споразумяха да прекратят изцяло огъня и да разменят военнопленници и тела на мъртвите.
Ереван съобщи също областите Келбаджар, Лачин и Агдам на Баку. Освен това в района са ситуирани съветски миротворци. Азербайджан назова съглашението капитулация на Армения. Президентът на републиката Илхам Алиев акцентира, че документът е оптимално преференциален за страната му. Арменският министър председател Никол Пашинян призна, че решението за мир е взето мъчно, само че му е разрешило да резервира това, което Карабах би изгубил. След това в Ереван започнаха митинги с искане за оставката на държавния началник.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР