Арменските власти се обърнаха към Русия с призив да защити

...
Арменските власти се обърнаха към Русия с призив да защити
Коментари Харесай

Армения поиска помощ от Русия след гранични сблъсъци с Азербайджан

Арменските управляващи се обърнаха към Русия с апел да отбрани от офанзиви на азербайджанските войски суверенната територия на Армения . Това съобщи по публичната телевизия скретарят на Съвета за сигурност на Армения Армен Григорян, представен от ТАСС.

" Доколкото нападението е осъществено над суверенната територия на Армения, според контракта от 1997 година се обръщаме към Русия с апел да отбрани териториалната целокупност на Армения. Сега се приготвя документално послание ", означи арменският представител.

По думите на Григорян Ереван се надява, че Москва ще му задоволителна военна помощ, в случай че договарянията с азербайджанската страна не дадат резултат.

Ситуацията на арменско-азербайджанската граница в област Сюник остава доста напрегната, заяви през днешния ден пресслужбата на арменското министерство на защитата. " Към 14.30 ч. локално време обстановката на източната граница на Армения остава извънредно напрегната. Водят се местни боеве, в които съперникът употребява артилерия, бронирана техника, огнестрелно оръжие с друг диаметър. Арменската страна подхваща ответни дейности ", се показва в изказването и се прибавя, че арменската войска управлява обстановката.

Азербайджан упрекна през днешния ден Армения в " огромна " военна " провокация ", откакто още веднъж избухна напрежение сред тези две съперничещи си кавказки страни, които предходната година водиха война за анклава Нагорни Карабах, съобщи Франс прес. " Арменските въоръжени сили започнаха огромна провокация на границата през днешния ден " в 03.00 ч. локално време, атакувайки азербайджански позиции в регионите Калбаджар и Лачин, се споделя в изказване на азербайджанското министерство на защитата.

Двама азербайджански военнослужещи са ранени в боевете с арменските сили, се показва в изказването на министерството.

Арменското министерство на защитата упрекна азербайджанските сили, че са се " пробвали да създадат пробив на арменската граница, от източна посока " и са били отблъснати от арменските бойци.

В неделя двете страни към този момент се упрекнаха взаимно в пукотевица по границата.

В събота управляващите в Нагорни Карабах обявиха, че единственият път, свързващ Армения със сепаратисткия анклав - Лачинският кулоар, е бил з атворен за малко заради случай сред двете страни.

През ноември обстановката в Нагорни Карабах и граничните региони на арменската Сюникска област внезапно се изостри. Двете враждуващи страни постоянно оповестяват за военни конфликти, в това число със починали.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР