Арменската столица Ереван е парализирана от десетки хиляди привърженици на

...
Арменската столица Ереван е парализирана от десетки хиляди привърженици на
Коментари Харесай

Протести отново парализираха арменската столица


Арменската столица Ереван е парализирана от десетки хиляди последователи на арменския опозиционен водач Никол Пашинян, които стачкуват против отхвърли на Народното събрание през вчерашния ден да го избере за министър председател, заяви Франс прес.

Почти всички улици, в това число водещата към летището, са блокирани, а доста магазини са затворени, следвайки отправения нощес от Пашинян апел за гражданско непокорство в цялата страна.

Пашинян съобщи през днешния ден на протест на последователите си, че е парализирана работата на метрото и железниците, блокиран е пътят към летището, а към протестиращите са се включили и оповестили стачка голям брой учебни заведения и университети.

По данни на локалните медии, представени от ТАСС, в Ереван на практика няма улици или булеварди, по които придвижването да не е затруднено. Демонстрантите блокират пътищата с кофи за отпадък и коли.

Неколкостотин студенти сутринта блокираха централните улици. " На апела ни откликнаха всички ВУЗ-ове в столицата. Настояваме /управляващата/ Републиканска партия да напусне властта и да гласоподава за националния претендент за министър председател Никол Пашинян ", съобщи пред организацията водачът на студентското придвижване Давид Петросян.

Група последователи на опозицията нахлуха в постройките на кметствата в градовете Гюмри и Маралик. Протестиращите упорстват локалните управляващи да се причислят към опозиционното придвижване.

На изключителната си сесия през вчерашния ден Народното събрание отхвърли кандидатурата на Пашинян за премиерския пост. В поддръжка на Пашинян, който беше единствения претендент, гласоподаваха 45 депутати при 53 нужни да получи болшинство в 105-местното Национално заседание. Минути преди този момент ръководещата Републиканска партия на Армения разгласи, че ще гласоподава срещу него.

Снощи прессекретарят на партия " Граждански контракт " Тигран Авинян съобщи, че Пашинян още веднъж ще бъде повдигнат от фракцията " Елк " за поста министър-председател на идващото съвещание на Народното събрание на 8 май.

Пашинян поведе всеобщи митинги през последните две седмици в столицата Ереван, довели до оставката на тогавашния министър председател Серж Саркисян, който преди този момент управлява страната в продължение на десетилетие като президент.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР