Армения празнува днес 26 години независимост. В пловдивската църква „Сурп

...
Армения празнува днес 26 години независимост. В пловдивската църква „Сурп
Коментари Харесай

Арменци от цял свят ще правят бизнес заедно

Армения чества през днешния ден 26 години самостоятелност. В пловдивската черква „ Сурп Кеворк” ще бъде отслужена специфична литургия за празника. Почетният консул на Армения в Пловдив Ехиязар Узунян насочи обръщение към арменците под тепетата и към пловдивчани. „ Честитя празника на моите сънародници и имам вяра, че в Пловдив ще продължим да се славим с толерантността сред етносите, ще продължим да живеем всички дружно - българи, арменци, евреи, турци, руснаци”, сподели Узунян. По думите му 21 септември е доста значима дата за всеки арменец. „ Ние сме пръснати по целия свят, само че всички назоваваме Армения своя родина. Това, което беше възобновено от Армения, е единствено дребна част от земите. Република Армения е учредена на 28 май 1918 година, след провалянето на Османската империя в Първата международна война. Но тази страна просъществува към 3-4 години и Съветската войска я вкара назад в Съветския съюз срещу волята на арменците. На 21 септември 1991 година Армения афишира своята самостоятелност от Съветския съюз. Оригиналният текст на Декларацията за самостоятелност на Армения е признат на съвещание на Висшият съвет на 23 август 1990 година На формалния документ Арменската ССР е преименувана на Република Армения. След това решение на Висшият съвет на Армения, на 21.09.1991 година се организира референдум за разединение от Съюз на съветските социалистически републики и основаването на суверенна страна. Почти 100% от гласоподавателите гласоподават с „ да “. Два дни по-късно, на 23 септември, е оповестена независимостта на страната. Десетки страни признават Република Армения. Първа го прави Литва, а през 1991 година я последват още 47 страни. Свободата на това парче земя сме извоювали с доста кръв и жертви”, напомни почетния консул на Армения в Пловдив Ехиязар Узунян.

През 2015 година Армения избра с референдум да стане от президентска република парламентарна. През април тази година се организираха и първите парламентарни избори след конституционната промяна, а вотът беше извоюван от ръководещата в Армения Републиканска партия на президента Серж Саркисян, чийто мандат изтича през 2018-а. „ Смени се методът на ръководство и от някогашните соцстрани единствена Армения направи референдум. Така Армения потегля по нов път. За страната е по-добре да е парламентарна република, тъй като до момента виждаме какво става в другите републики - президентът предава властта на сина си и страната се трансформира в царство”, разяснява Узунян.

Той добави, че тези дни в Ереван се организира международна конференция „ Армения и диаспората”, на която е проведен и бизнес конгрес, в който вземат участие арменски бизнесмени от целия свят. Те ще се договарят по какъв начин да вършат бизнес дружно. „ В страната през последните години влизат много вложения, строят се автомагистрали. Вторият по-големина град Гюмри, който е побратимен с Пловдив, стартира строителство на автомагистрала благодарение на японското държавно управление. Очаква се уголемение на летището в Ереван. В последните години потокът на туристи е доста огромен, а арменците желаят бързо да обслужват своите посетители. Сега като дойде аероплан, най-малко 6-7 пункта има отворени за инспекция на документи, тъй че за броени минути става обработката на пътниците”, описа Ехиязар Узунян.

Миналата година почетният консул на Армения в Пловдив провежда редица прояви за независимостта на страната, когато имаше кръглата годишнина. През 2015-а пък той подари на Пловдив паметна плоча и цветна алея с повече от 600 незабравки за 100-годишнината от арменския геноцид.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР