Армения, която е част от Организацията за колективна сигурност, т.нар.

...
Армения, която е част от Организацията за колективна сигурност, т.нар.
Коментари Харесай

Армения иска помощ от Руското НАТО срещу Азербайджан, но напразно

Армения, която е част от Организацията за групова сигурност, така наречен Руско НАТО, е пред нова война със прилежащ Азербайджан, с който пък неотдавна взе участие в общи учения " под шапката " на Русия.

Още на преди 10 дни Армения изиска задействане на член 4 от контракта на организацията за групова сигурност, където водеща страна е Русия. Този член планува неотложно изпращане на войски, в случай че страна-членка бъде нападната. Това по този начин и не става, тъй като Русия поддържа другарски връзки с Азербайджан.

Министерството на защитата на Армения упрекна въоръжените сили на Азербайджан, че са разкрили огън по арменски позиции в нарушаване на съглашението за преустановяване на огъня. Това заяви министерството на защитата в обява в обществените медии, представено от Ройтерс, съобщи news.bg.

На 23 септември в 07.40 (03.40 GMT) подразделения на азербайджанските въоръжени сили още веднъж нарушиха режима на преустановяване на огъня, като обстрелваха от разнообразни позиции арменски бойни позиции, ситуирани в източната част на арменско-азербайджанската граница ", се споделя в обява на министерството. във фейсбук.

Армения заяви, че е отвърнала на огъня и не заяви за жертви измежду обслужващия си личен състав.

Към момента от Азербайджан не са коментирали случая. По-рано тази седмица Баку упрекна Армения, че организира  " провокации " по споделената граница, като стреля с минохвъргачки и гранати по нейните сили.

Боевете сред двете страни избухнаха по-рано този месец в конфликти, при които загинаха съвсем 200 войници - най-кървавата борба след шестседмична война сред двете някогашни руски страни през 2020 година

Боевете са свързани с десетилетия военни дейности за контрола над района Нагорни Карабах, интернационално приет като част от Азербайджан, само че до 2020 година значително следен от болшинството етническо арменско население.

Армения твърди, че Азербайджан е нападнал нейна територия и е завзел селища в нейните граници, отвън противоречивия район Нагорни Карабах. Азербайджан сподели това като отговор на " провокации " от арменската страна.

Русия е боен съдружник на Армения, само че също по този начин се пробва да поддържа другарски връзки с Азербайджан и се опълчи на апелите на Ереван да задейства уговорка за взаимна самозащита. Баку е подкрепян военно, финансово и политически от Турция.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР