Армения и Азербайджан си размениха обвинения за откриването на стрелба

...
Армения и Азербайджан си размениха обвинения за откриването на стрелба
Коментари Харесай

Армения и Азербайджан се обвиниха взаимно за престрелки по границата

Армения и Азербайджан си размениха обвинявания за откриването на пукотевица по общата им нестабилна граница, съобщи Агенция Франс Прес.


Лидерите на двете страни нееднократно са изразявали оптимизъм по отношение на вероятността за реализиране на трайно спокойно съглашение, само че продължаващите териториални разногласия сред историческите врагове основават непрекъснат риск от възобновяване на спора.

Министерството на защитата на Азербайджан съобщи, че " елементи на арменските въоръжени сили на 1 април са разкрили огън със стрелково оръжие по позиции на азербайджанската войска " покрай Нахичеванската самостоятелна република, азербайджански ексклав по границата с Иран и Южна Армения.

Министерството на защитата на Армения съобщи, че изказванието " не дава отговор на действителността ", и упрекна Баку, че е стрелял пръв.

" Подразделения на азербайджанските въоръжени сили откриха огън по арменски бойни позиции на 1 април в 10:00 ч. в Кут, и на 2 април в 12:40 ч. в Тег ", съобщи министерството, визирайки два разнообразни региона на общата граница на страните.

Твърденията за нови конфликти идват, откакто Азербайджан упрекна Армения, че " концентрира жива мощ, бронирани машини, артилерийски установки и други тежки огневи средства " наоколо до границата.

Азербайджан съобщи, че е следил " интензивно напредване на (арменски) войски в разнообразни направления ".

" Предупреждаваме, че при положение на какъвто и да е опит за военна провокация от страна на арменските въоръжени сили против Азербайджан, той ще бъде уверено сподавен от азербайджанската войска ", съобщи Баку.

Армения отхвърли обвиняванията. Нейното министерство на защитата съобщи, че военните ѝ са правили " чисто отбранителни инженерни работи в границите на суверенната ѝ територия ".

Арменският министър-председател Никол Пашинян и президентът на Азербайджан Илхам Алиев обявиха, че всеобхватно спокойно съглашение е на път да бъде реализирано, откакто Баку си върна сепаратисткия район Нагорни Карабах от арменските сепаратисти предходната година при светкавична военна атака.

Бившите руски републики са водили две войни за надзор над планинския район - последно през 2020 година и през 90-те години на ХХ в. по време на разпадането на Съветския съюз - които са лишили живота на хиляди хора и от двете страни.

След като Баку си върна Карабах с еднодневна атака през септември предходната година, цялото етническо арменско население на анклава - над 100 000 души - избяга в Армения. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР