Армения и Азербайджан са успели да се договарят за основните

...
Армения и Азербайджан са успели да се договарят за основните
Коментари Харесай

Армения и Азербайджан положили основата на мирния договор

Армения и Азербайджан са съумели да се договарят за главните правила на мирния контракт, който контролира конфлкта за Нагорни Карабах трайно, само че към момента " приказват на разнообразни дипломатически езици ". Думите на арменския министър-председател Никол Пашинян, цитира съветската държавна новинарска организация ТАСС.

" Имаме положителни и неприятни вести за арменско-азербайджанския кротичък развой ", съобщи арменският министър председател. " Добрите са, че главните правила на мира с Азербайджан са контрактувани. Това стана с посредничеството на ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел вследствие на срещите ми с президента на Азербайджан в Брюксел ", добави той.

Армения и Азербайджан признават териториалната целокупност, надлежно 29.8 хиляди кв.км и 86.6 хиляди кв.км., а политическата основа за делимитацията на границата сред двете страни се явява Алма-Атинската декларация от 1991 година . Според нея следва да се употребява картата на Генералния щаб на въоръжените сили на някогашния Съюз на съветските социалистически републики от 1974 - 1990 година.

Пашинян обаче декларира, че въпреки и да е реализиран прочут прогрес в договарянията, двете страни към момента постоянно се затрудняват при постигането на единодушие по някои въпроси . " Най-важната от неприятните вести е, че към момента приказваме на разнообразни дипломатически езици и доста постоянно не се разбираме ", съобщи Пашинян.
 Международният съд принуждава Азербайджан да пази арменците в Нагорни Карабах
Международният съд принуждава Азербайджан да пази арменците в Нагорни Карабах

Страната би трябвало да разреши на етническите арменци да се завърнат в района

Двете страни са в спор от десетилетия, най-много поради отцепническия азербайджански район Нагорни Карабах, който силите на , предизвиквайки .

Премиерът сподели още, че Армения е предложила размяната на всички арменски пленници за всички азербайджански пленници.
 Азербайджан чака да договаря скоро с Армения
Азербайджан чака да договаря скоро с Армения

Очаква отговора на Ереван на последните му мирни предложения
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР