Армения и Азербайджан, които се борят от десетилетия за анклава

...
Армения и Азербайджан, които се борят от десетилетия за анклава
Коментари Харесай

Армения: Има риск да се стигне до война с Азербайджан заради Нагорни Карабах

Армения и Азербайджан, които се борят от десетилетия за анклава Нагорни Карабах, се упрекнаха взаимно, че са почнали поредност от гранични конфликти късно в понеделник. Според информацията на локалните управляващи към 50 арменски бойци са били убити досега, а трима цивилни са били ранени. 

Тъй като Русия е заета с войната в Украйна, най-голямата европейска сухопътна инвазия след Втората международна война, напрежението стартира да кипи през последните дни в някогашните руски републики в Кавказ и Централна Азия. 

Конфликт в Южен Кавказ, на кръстопътя на Европа, Азия и Близкия изток, може да притегли огромни сили като Русия и Турция, като в същото време заплаши тръбопроводите, които доставят каспийски нефт и газ на запад.

Русия е водещата мощ в Кавказ и разполага с мироопазващи войски в зоната на азерско-арменския спор като поръчител за съглашение, поставило завършек на шестседмична война преди две години за Нагорни Карабах.

Азербайджан упреква Армения, че е почнала конфликтите. Баку твърди, че арменски диверсионни елементи са се пробвали да минират азерските позиции, което е предиздвикало бойците да отговорят. Армения отхвърля азерския разказ.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР