Армения и арменците по целия свят почитат на 24 април

...
Армения и арменците по целия свят почитат на 24 април
Коментари Харесай

Арменците почитат паметта на жертвите на геноцида от 1915


Армения и арменците по целия свят почитат на 24 април паметта на 1,5 милиона жертви на геноцида, осъществен през 1915 година в османската империя.

До началото на Първата международна война арменското население в османската империя е близо 2,5 милиона души. През 1915 и идващите години вследствие на систематични убийства, издевателства и депортиране са починали сред 600 000 и 1,5 милиона арменци, хиляди са принудително помохамеданчени.

Правителството на Турция признава гибелта на хиляди арменци, само че изрично не приема потреблението на термина „ геноцид “, като в същото време смята броя на жертвите за мощно пресилен. Позицията на Анкара е, че гибелта на арменците не е била вследствие на целенасочена политика на държавното управление, а разследване от гражданската война в империята, в която са починали и доста турци.

Международното признание и наказание на геноцида е един от целите на външната политика на Армения. Досега 22 страни направиха това, а Гърция и Франция одобриха закони за криминализиране на отричането на геноцида.

На 24 април 2015 година по отношение на отбелязване на 100-годишнината на събитието, българското Народно заседание приема декларация, с която признава „ всеобщото изтребване “ на арменци в османската империя. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР