Армения е готова да подпише мирен договор с Азербайджан до

...
Армения е готова да подпише мирен договор с Азербайджан до
Коментари Харесай

Армения е готова на мирен договор с Азербайджан, Пашинян обвини Русия в опити за преврат в страната му

„ Армения е подготвена да подпише кротичък контракт с Азербайджан до края на годината “, съобщи арменският министър-председател Никол Пашинян, говорейки в Европейския парламент, предадоха азерските медии.

„ Подписването на кротичък контракт сред Азербайджан и Армения до края на тази година стана реалистично “, споделя Пашинян.

Междувременно ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел е поканил водачите на Азербайджан и Армения да вземат участие в тристранна среща в Брюксел, планувана за края на октомври.

В речта си в Европейския парламент министър-председателят Пашинян упрекна Русия в опити за прелом в Армения. „ Нашите съдружници в региона на сигурността обществено приканват за свалянето на демократичното държавно управление в Армения “, съобщи той по време на речта си в Европейския парламент.

Арменският министър председател отбелязва, че „ арменците са напуснали Карабах поради бездействието на съветските миротворци “.

По-рано министър-председателят Пашинян съобщи, че няма да допусне съветски миротворци в Армения. Така, в случай че съветските миротворци в Карабах изоставен района, те би трябвало да се върнат в Русия, а не да се трансферират в Армения.

Пашинян също по този начин отхвърли да взе участие в срещата на върха на Оперативно-наблюдателно дело в Бишкек, която се организира на 13 октомври. В телефонен диалог с президента на Киргизстан Садир Жапаров той съобщи, че няма да може да участва на събитието.

Също по този начин министър председателят прибавя в речта си: „ Готови сме да възстановим железопътната линия Мегри, свързваща югозападните региони на Азербайджан с Нахичеван “.

Премиерът акцентира, че установяването на транспортни и енергийни връзки е една от главните стратегии на мирното съглашение. Този път ще разреши освен на Азербайджан и Армения, само че и на Грузия и Иран, да получат достъп до западните пазари.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР