Arm обвини Qualcomm в неправомерно използване на лицензи, отиват в

...
Коментари Харесай

Arm и Qualcomm влизат в голяма съдебна битка


Arm упрекна Qualcomm в непозволено потребление на лицензи, отиват в съда (снимка: CC0 Public Domain)

Разработчикът на мобилни процесори Arm съди Qualcomm и Nuvia – новостартираща компания, която Qualcomm закупи през 2021 година – с изказванието, че двете компании са нарушили лицензите, които имат, с цел да употребяват дизайна и архитектурата на Arm.

Когато Qualcomm закупи Nuvia за 1,4 милиарда $, на компанията е казано, че не може да употребява лицензите на стартъпа без утвърждението на Arm. Това е по този начин, тъй като Arm е предоставила на Nuvia лицензи за потребление на нейните „ подготвени “ дизайни на процесори и за създаване на свои лични планове, употребявайки архитектурата ѝ.

Arm твърди, че заради придобиването, тези лицензи към този момент не са годни, защото са били основани при избрани условия и не могат да бъдат трансферирани върху нова благосъстоятелност. Нещо повече, Arm е прекарала повече от година, пробвайки се да контракти съглашение за потребление на лицензите на Nuvia от Qualcomm, само че безрезултатно

В последна сметка Arm приключи лицензионното съглашение през февруари 2022 година Сега обаче компанията има съмнения, че Qualcomm е траяла да проектира чипове съгласно лицензите, които няма право да употребява.
още по темата
„ Тъй като Qualcomm се опита да трансферира лицензи на Nuvia без единодушието на Arm, което е общоприетоо ограничаване според лицензионните съглашения на Arm, лицензите на Nuvia бяха прекъснати през март 2022 година “, споделя Arm в изказване по проблема.

„ Преди и след тази дата Arm постави многочислени добросъвестни старания, с цел да потърси решение. Обратно, Qualcomm наруши изискванията на лицензионното съглашение на Arm, като продължи създаването въз основа на прекратените лицензи. На Arm не остава различен избор с изключение на да предяви иск против Qualcomm и Nuvia, с цел да защитим своята интелектуална благосъстоятелност, своя бизнес “, безапелационен е разработчикът.

Придобиването на Nuvia беше едно от първите дейности на Кристиано Амон, когато стана основен изпълнителен шеф на Qualcomm. Тогава той разгласи, че производителят на чипове „ желае да има най-хубавия екип за процесори на пазара “.

Ако правосъдното решение се окаже в интерес на Arm, Qualcomm може да бъде принудена да унищожи всички планове за произвеждане на база на противоречивите лицензи. Това ще е сериозен удар за компанията, която по време на придобиването съобщи, че възнамерява да интегрира процесорите на Nuvia в своето портфолио за вграждане във водещи смарт телефони, преносими компютри от последващо потомство, VR тренажори, усъвършенствани системи за подкрепяне на лидера (ADAS) и др.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР