арламентът гласува правна възможност за отлагане преброяването на населението у

...
арламентът гласува правна възможност за отлагане преброяването на населението у
Коментари Харесай

НС реши за преброяването на населението през 2021

арламентът гласоподава правна опция за отсрочване преброяването на популацията у нас следващата година при оповестено изключително състояние или изключителна епидемиологична конюнктура.

Дава се право на Министерския съвет да може да промени датата на броене на популацията и жилищния фонд през 2021 година.

Това стана с признати на първо и на второ четене промени в Закона за броене на популацията и жилищния фонд в Република България през 2021 година,внесени от ГЕРБ.

Съгласно закона преброяването следва да стартира в 0.00 часа на 22 януари 2021 година и да завърши в 20.00 ч. на 15 февруари 2021 година Поради невъзможността да се планува развиването на епидемията през месеците януари и февруари, съществува действителна заплаха от съществени проблеми при преброяването, изключително с преброители, написа в претекстовете.

Според вносителя законопроектът няма да има директно или индиректно влияние върху държавния бюджет.

Александър Ненков, един от създателите на измененията, изясни, че сега е нецелесъобразно да се организира броене поради ситуацията. Необходими са към 30 000 преброители, съгласно Национален статистически институт, които ще би трябвало да посещават домовете, в някой има хора под карантина или инфектирани, аргументира се той.

От левицата подчертаха, че одобряват причините, само че Народно събрание снема от себе си отговорността и я трансферира на държавното управление, което може да реши дали да стартира преброяването или не, разяснява Крум Зарков. Данните от преброяването са значими за политическия развой, за пенсионната система и др, посочи той. Има логичност да не се бърза и да не се брои на 22 януари, само че не може да се дава опцията на Министерския съвет да взема решение самичък, разяснява депутатът.

Александър Ненков не се съгласи, че преброяването има отношение към идните избори. Не отменяме закона, а даваме опция за гъвкаво решение, изясни той за какво не се фиксира нова дата. Няма задкулисие, безапелационен беше представителят на ГЕРБ.

Юлиан Ангелов от "Обединени патриоти " обърна внимание, че е значимо да се направи обективно броене. Не виждаме проблем, в случай че Министерският съвет дефинира датата, добави той. Има направена добра преброителска карта, която дава опция хората да бъдат преброени както би трябвало, посочи депутатът.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР