Арктическите фиорди в руския северозапад, където едно време се криеха

...
Арктическите фиорди в руския северозапад, където едно време се криеха
Коментари Харесай

В Русия: От скривалища на ядрени проводници – рибни развъдници

Арктическите фиорди в съветския северозапад, където едно време се криеха съветските атомни подводници, през днешния ден крият… рибни развъдници, които да задоволят глада на съветския пазар за сьомга и пъстърва.

Тези риби до неотдавна се внасяха от прилежащите скандинавски страни, най-много от Норвегия.

Преди три години обаче съветският президент Владимир Путин наложи ембарго на вноса на храни от Запада Европа – поради европейските наказания към Москва, които имаха за цел да я санкционират за ролята ѝ в украинската рецесия.

Това се оказа чудесна опция за развиване на месни производители – изключително откакто цените на тези типове риба скочиха неведнъж.

Заливът Ура към момента се откроява с изоставени военни бази от руската ера и защитавани в дълбока загадка убежища за подводници на Северния флот. На техния декор през днешния ден има големи развъдници за сьомга и пъстърва.

Рибата там е на специфичен висококалоричен режим. Докато е още жива, тя се товари на специфични кораби и се транспортира до заводи в Мурманск за обработка.

Преди рецесията в Украйна тези заводи също произвеждаха рибни артикули, само че до момента не са имали упоритости за произвеждане в толкоз огромни количества.

Възходът в продукцията на „ Руска аквакултура” стана забележителен в последните три години.

Предполага се, че в идващите от 5 до 10 години компанията ще създава сред 25 и 30 хиляди т риба годишно. За съпоставяне производството от първата половина на тази година е 8400 т.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР