Арктически зомби вируси“ в Сибир могат да предизвикат нова ужасяваща

...
Арктически зомби вируси“ в Сибир могат да предизвикат нова ужасяваща
Коментари Харесай

„Зомби вируси“ в Сибир могат да предизвикат нова ужасяваща пандемия

Арктически „ зомби вируси “ в Сибир могат да провокират нова ужасяваща пандемия, предизвестяват учени, съобщи The Guardian.
Човечеството е изправено пред необикновена пандемична опасност: антични вируси, замръзнали в Арктика, биха могли един ден да бъдат освободени поради затоплящия се климат на нашата планета и човешката активност.
Щамове на тези микроби Methuselah – или зомби вируси, както са известни – към този момент са изолирани от откриватели, които показаха опасения, че може да има пандемия не от ново за науката заболяване, а от болест от предишното. В резултат на това учените са почнали да възнамеряват мрежа за наблюдаване на Арктика, която да открива ранни случаи на заболяване, породено от антични микроорганизми.
Вечната заледеност покрива една пета от северното полукълбо и се състои от почва, която е била при температури под нулата за дълги интервали. Някои пластове са останали замръзнали в продължение на стотици хиляди години. Ключовият миг за безконечната заледеност е, че е студено, мрачно и липсва О2, което е идеално за опазване на биологичен материал.
Но тук идва огромният проблем: безконечната заледеност на света се трансформира. Горните пластове на главните ресурси на планетата – в Канада, Сибир и Аляска – се топят. Опасност идва и от други място: поради топящите се ледове се е нараснало корабоплаването, трафикът и индустриалното развиване на Сибир. Заради добива на петрол замръзнали вируси могат да се окажат в човешкото тяло и да бъдат пренесени на други хора. Тези интервенции ще освободят големи количества патогени, които към момента виреят там. Миньорите ще влязат и ще дишат вирусите. Ефектите могат да бъдат ужасяващи.
Учените считат, че постоянно замръзналата земя – в най-дълбоките си равнища – може да съдържа вируси, които са на възраст до милион години и затова ще бъдат доста по-стари от нашия личен тип, за който се счита, че се е появил преди към 300 000 години. Нашата имунна система може в никакъв случай да не е била в контакт с някои от тези микроби и това е друго терзание. Учените ясно показват: в този момент сме изправени пред осезаема опасност и би трябвало да сме подготвени да се оправим с нея. Толкова е просто.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР