Аржентинците, които се борят с едно от най-високите равнища на

...
Аржентинците, които се борят с едно от най-високите равнища на
Коментари Харесай

Инфлация от 104% докарва аржентинците до просешка тояга

Аржентинците, които се борят с едно от най-високите нива на инфлация в света - 104 на 100, което освен това продължава да пораства, имат все по-голяма нужда да икономисват, защото заплатите изостават от покачващите се цени, оповестява Българска телеграфна агенция. Това провокира все по-голям яд и отчаяние измежду локалните поданици към ръководещото лявоцентристко държавно управление.

Очаква се през май цените в южноамериканската страна, която е значим експортьор на зърно и втората най-голяма стопанска система в Южна Америка, да набъбнат със 7,5%, се показва изследване на Ройтерс измежду анализатори. Равнището на годишната инфлация най-вероятно ще е към 130 на 100.

По тази причина всеки четвърти аржентинец е в положение на беднотия в страна, която при започване на 90-те години на предишния век е била измежду най-богатите в света, само че от десетилетия се бори с висока инфлация, голям дълг и валутни рецесии. Държавните финанси пък са съществено застрашени от намаляващите запаси на централната банка.

" Те ни трансфораха в страна на просяци ", съобщи пред Ройтерс 60-годишният самонает Карлос Андрада, който търси преференциални предложения на щанда за зеленчуци на пазар в предградията на Буенос Айрес. " Човек се отчайва, откакто е работил през целия си живот, а в този момент би трябвало да се бори за домат или чушка ", споделя той.

Нестабилната икономическа обстановка в Аржентина се е влошила в допълнение и поради продължителната суша, обхванала страната от предходната година, която е нанесла вреди на износа на соя, царевица и пшеница, изчерпала е задграничните запаси и е попречила на държавното управление да се пребори със слабата локална валута.

Нестабилността на валутния пазар, поради която песото удари рекордни минимуми от близо 500 за $ на паралелни пазари предишния месец, " възпламени " в допълнение цените и сложи под въпрос голямата кредитна договорка на страната с Международния валутен фонд на стойност 44 милиарда $.

Управляващата перонистка коалиция се бори да намали цените преди първичните избори през август и общия балотаж през октомври. Високите цени и бедността понижават доста възможностите им да останат на власт, заключава Ройтерс.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР