Аржентинските социолози, които бяха изненадани от победата на радикалния либертарианец

...
Аржентинските социолози, които бяха изненадани от победата на радикалния либертарианец
Коментари Харесай

Може ли бивш треньор по тантирчен секс да спаси Аржентина?

Аржентинските социолози, които бяха сюрпризирани от успеха на радикалния либертарианец Хавиер Милей на първичните президентски избори през август, в този момент демонстрират, че той ще заеме първото място на парламентарните избори на 22 октомври, евентуално изпреварвайки представителя на ръководещата партия, отговарящ за стопанската система - Серхио Маса, съобщи Ройтерс.

Милей, икономист и някогашен ефирен водещ, разтревожи политическия хайлайф с гръмки, от време на време рецензии към противниците си, както и с обещания за закриване на централната банка, понижаване на размера на държавното управление и доларизация на стопанската система.

Последното социологическо изследване на консултантската компания " Аналогиас " демонстрира, че Милей може да разчита на 31,1% от гласовете, пред Маса с 28,1%, а дясната някогашна министърка на сигурността Патрисия Булрих - 21,2%, което е удар за главната консервативна съпротива, която до неотдавна беше любимец за успеха. Второ изследване на Opinaia дава на Милей 35 % от гласовете, Маса - 25 %, а Булрич - 23 %. Проучванията сочат, че поддръжката за Милей е по-силна измежду мъжете, младите гласоподаватели и по-малко заможните групи.

" Резултатът от предварителните избори беше неочакван, а резултатът от общите избори ще бъде фрапантен, какъвто и да е техният резултат ", съобщи шефът по връзките на " Аналогиас " Марина Акоста, като се базира на това, че конкуренцията е " оцветена от политическата оригиналност ".

Проучванията сочат, че предизборната конкуренция евентуално ще премине във втори тур, който ще се организира през ноември. За да завоюва изрично на първия тур, претендентът се нуждае от 45 % от гласовете или най-малко 40 % с преднина от 10 пункта. Милей, който се прочу като ефирен коментатор, се е харесал на гневни аржентински гласоподаватели, които се борят със 113% инфлация, държавно управление с лимитирани парични благоприятни условия, провиснала стопанска система и беднотия на четирима от 10 души.

Най-близкият му съперник сега наподобява е Маса, част от ръководещата лявоцентристка коалиция на перонистите, който видимо предлага два противоположни стопански модела за изпадналата в усложнение страна. " Стратегиите на Милей и Маса са замислени като полярно противоположни ", споделя политическият анализатор Хулио Бурдман от консултантската компания Observatorio Electoral. " Те се оправят с това сносно, което разрешава и на двамата да реализират триумфи. "

Голяма спогодба обаче е, че аржентинските социолози мощно сбъркаха при първичния избор и неправилно разчетоха последните парламентарни избори през 2019 година, което значи, че крайният резултат може още веднъж да шокира. Аржентина се нуждае от избавление, написа сп. " Иконъмист ". Годишната инфлация е 113%. Стойността на песото на черния пазар по отношение на $ е спаднала на половина за година. След десетилетия на неприятно икономическо ръководство, най-много при перонистите аржентинците са се наситили на продажни и некомпетентни политици. Тяхното отчаяние оказа помощ на Хавиер Милей, самоопределящ се като либертарианец и " анархокапиталист ", който влезе в Конгреса през 2021 година, да се трансформира във водещ претендент за президентските избори през октомври. Дори за стандартите на аржентинската политика, той може да звучи ексцентрично: приказва се, че има е наел медиум, с цел да се съветва с Конан, неговия мъртъв мастиф.

Въпреки това Милей приказва добре, написа изданието. Той желае да приватизира всички склеротични държавни компании и да понижи недостига на страната до нула още през първия си мандат. Политическите и икономическите му модели, споделя той, са Австралия, Израел, Ирландия и Нова Зеландия. В продължение на години говоренето за свободен пазарен капитализъм е в раздуто в Аржентина. Предишните опити за либерализация са се провалили. И въпреки всичко, в случай че Милей завоюва изборите идващия месец на доктрина страната може още веднъж да се трансформира в лаборатория за вълнуващи събития, хрумвания, насърчаващи динамичността.

Той (бивш треньор по тантричен секс, последовател на анархокапитализма, предлагащ на хората законно да продават органите си) прави усещане по-скоро на екстравагантен академик, в сравнение с упорит президент. В едно изявление той разказва страната като незаконна организация, тъй като хората " не заплащат налози непринудено, а под дулото на револвер ". Той счита, че обществената страна би трябвало да бъде отстранена. Тя трансферира разноските за решенията върху другите, вместо да накара хората да носят отговорност за дейностите си. Нарича себе си последовател на концепцията, че страната би трябвало да се занимава единствено с армията, полицията и съдилищата, с цел да постанова правата на благосъстоятелност. А основаването на такава страна ще отнеме няколко десетилетия. Милей предлага да се понижат обществените разноски с най-малко 15 % от Брутният вътрешен продукт. За задачата той счита да отстрани дотациите за електрическа енергия и газ, да понижи броя на министерствата от 18 на 8 и да размени държавните разноски за публични поръчки със система от частни търгове.

Той желае да приватизира всички 34 държавни компании в Аржентина и да понижи или отстрани множеството налози. Той счита, че родителите би трябвало да получават ваучери при раждането на децата си, с цел да могат сами да решат в кое учебно заведение да преведат парите. Най-амбициозното предложение на Милей е доларизацията на аржентинската стопанска система. Неговият консултант Емилио Окампо предлага да се върнат стотици милиони долари в Аржентина и да се инжектират доларите, съхранявани " под дюшека ", в стопанската система. Милей чака пазарите да реагират удобно на възможната му победа. Въпреки това след успеха му на първичните избори в Аржентина песото загуби съвсем една пета. Трудно е да се разбере по какъв начин е стигнал до решението си да понижи държавните разноски с 15%. Смята се, че това може да бъде направено единствено с 5% по време на възможния му 4-годишен президентски мандат. Инфлацията в Аржентина е 113% и премахването на дотациите ще докара до по-нататъшно повишение на цените.

Милей употребява нападателен език против съперниците си. В предходни изявленията той назова центристкия кмет на Буенос Айрес " левичарски отпадък " и предложи да обезглави със самурайски меч някогашния шеф на кабинета на дясноцентристкото държавно управление. Наскоро той назова папа Франциск, който също е аржентинец, " представител на Зло №1 ", тъй като " предизвиква комунизма ". В изявление за " Иконъмист " той назовава съперниците на проекта му за доларизация " говеда ". Милей се усеща най-комфортно, когато приказва за либертарианската доктрина и за икономическите си оферти. Разбирането му за интернационалната политика и търговия е в най-хубавия случай неразбираемо, а в най-лошия - подмолно, написа изданието. " Всеки, който желае да се бори със социализма в интернационален проект, е мой съдружник ", споделя той. Той не признава, че се възхищава на Доналд Тръмп, само че е очевиден обожател на някогашния бразилски президент Жаир Болсонаро. Милей е песимист във връзка с изменението на климата. Неговият демократизъм не се простира до настроенията във връзка с абортите. Ако бъде определен, той ще ги забрани. Той би облекчил законите за оръжията. Изглежда не осъзнава, че нападките против водачите на водещите търговски сътрудници на Аржентина може да навреди на търговията и задграничните вложения на страната.

Милей е непосредствен със сестра си, която води президентската му акция. За нея се знае малко, като се изключи че е учила връзки с обществеността и се е занимавала със сладкарство. Тя обича да гадае на карти Таро. Сестра му и мастифът му Конан, който клонира в пет кученца след гибелта му през 2017 година, са " единствените, които в никакъв случай не са го предавали ". Той нито отхвърля, нито удостоверява слуховете, че кучетата му му дават препоръки. " Ако това е правилно, те са най-хубавите политически анализатори в света ", споделя той, пред " Иконъмист ".

Помолен да опише събитията, случили се в Аржентина сред 1976 и 1983 година ( " Мръсната война " - ограниченията на държавен тероризъм, при които умират 10 000 души, 30 000 изчезват безследно, а към 60 000 са измъчвани, измъчвани или хвърлени в затвора), той дава отговор: " Това беше война сред група диверсанти, които желаеха да открият комунистическа тирания, а от другата страна бяха силите за сигурност, които ги превъзхождаха по бройка в дейностите си. " Повечето аржентинци биха сметнали това за неистина, написа изданието.

Кандидатът за вицепрезидент от листата на Хавиер Милей Виктория Вияруел разгневи правозащитните организации в Аржентина, като провежда събитие, което съгласно тях оправдава закононарушенията на дясната военна тирания, управлявала от 1976 до 1983 година, написа в. " Файненшъл Таймс ".

На събитие, наречено " удостояване на жертвите на тероризма " в Буенос Айрес в понеделник, Вияруел предложения роднините на няколко души, убити от леви партизани при започване на 70-те години на предишния век, да се извърнат към навалица от поддръжници. Насилието от страна на тези групи се употребява от бранителите на диктатурата, с цел да подсилят причините си, че аржентинските военни са водили нужна война против терористите, а не са правили систематични извънсъдебни убийства на цивилни, както заключават множеството историци и Комисията по правата на индивида в страната, написа dir.bg.

Появата на Вияруел, народен представител от партията на Милей " Либертад Аванса ", на събитието ускорява полемиката към неговата президентска акция. Той се кандидатира с платформа за доста стесняване на аржентинската страна, закриване на централната банка и преобразяване на стопанската система в доларова в опит за преодоляване на ширещата се инфлация. Той е главният кандидат за победа на изборите през октомври, написа " Файненшъл Таймс ".

Няколко от ораторите на събитието, измежду които Лусия Монтенегро, градски законодател от партията на Милей, обявиха, че не се пробват да пазят диктатурата.

В понеделник следобяд няколкостотин протестиращи обкръжиха постройката на законодателния орган, носейки изображения на жертви на диктатурата и флагове на леви политически придвижвания.

" Това, което се пробват да създадат, е доста рисково, а точно да изопачат това, което в действителност се е случило, да ни кажат, че това, което са претърпели нашите баби и дядовци, е неистина. Имам възприятието, че се връщаме обратно ", споделя Серена Друвил, 21 година, представена от " Файненшъл Таймс ".

Естела де Карлото, председателка на " Бабите от Пласа де Майо " - група, ръководена от родственици на хора, които са били " изчезнали " по време на диктатурата, съобщи пред локалното радио, че Вияруел се пробва " да посее безпорядък, да ни накара да се борим между тях ". Вияруел става известна като юрист и деятел, който се застъпва за военни, наказани за нарушение на човешките права по време на диктатурата, при която са убити или изчезнали до 30 000 души, макар че броят им се оспорва. Баща ѝ, Едуардо Вияруел, е инструктор командос, взел участие в интервенция за потушаване на леви партизани в северния град Тукуман през 1975 година По време на митинга Едуардо Осорес, някогашен ляв войник в Тукуман, чийто брат е погубен от диктатурата, съобщи, че " тя пази най-лошия детайл от историята на нашата страна. Държавата не може да взе участие в геноцид, нейната задача е да пази жителите ".

В речта си пред препълнената зала в огромната постройка на градската законодателна власт в Буенос Айрес Вияруел се разгласи срещу изключването от " формалната история " на Аржентина на " повече от 17 000 " души, които са били нападнати от леви групировки, основно от Народната революционна войска и " Монтонерос " - партизанска група, работила през 70-те години на предишния век в поддръжка на някогашния президент в заточение Хуан Доминго Перон.

Ако бъде определен, Милей възнамерява да съобщи на Вияруел контрола върху министерствата на сигурността, защитата и правораздаването. Според наскорошни изявления в медиите тя възнамерява да преразгледа компенсациите, които страната изплаща на фамилии, изгубили родственици вследствие на принуждение от страна на страната.

Хуан Крус Диас, началник на политическата консултантска компания Cefeidas Group, съобщи, че ходът на Вияруел да организира събитието наподобява е " воден от персонално разбиране, а не от политическа тактика ", тъй като няма огромен вкус за обновяване на този тъмен интервал от аржентинската история.

Събитието притегли вниманието и към една от главните съпернички на Милей за президентския пост - Патрисия Булрич, дясната кандидатка на про-бизнес обединението " Заедно за смяната ". Тя е упреквана в присъединяване в " Монтонерос ", което тя отхвърля. Булрич отхвърля да разяснява събитието на Вияруел. " Ако считат, че това е приоритет на Аржентина, това си е техен проблем ", сподели тя пред кореспонденти. " Нашият приоритет е да измъкнем Аржентина от сегашната ѝ опустошителна обстановка ", добавя тя, представена от " Файненшъл Таймс ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР