Аржентинска двойка, живееща в Словения, мексиканско-гръцки фотограф, който имал магазин

...
Аржентинска двойка, живееща в Словения, мексиканско-гръцки фотограф, който имал магазин
Коментари Харесай

Гардиън: Случаят с тримата българи - част от новия подход на Путин за шпионаж

Аржентинска двойка, живееща в Словения, мексиканско-гръцки фотограф, който имал магазин за прежди в Атина, а в този момент и трима българи, задържани във Англия. През миналата година полицията и службите за сигурност по целия свят упрекнаха голям брой хора, които водят видимо безопасен живот, че са сътрудници или оперативни служащи на съветското разузнаване.Много други бяха упрекнати в предаване на информация на Русия, в това число охранител на английското посолство в Берлин, наказан на 13 години затвор, и повече от дузина души, задържани в Полша, упрекнати в осъществяване на разнообразни задания за съветското разузнаване.Много неща за тримата българи, за които се твърди, че са измежду петимата души, арестувани през февруари, остават неразбираеми. Срещу тях са повдигнати обвинявания, само че правосъдният развой е чак през януари, те към момента не са създали изказвания, а английските управляващи не са обявили детайлности за обвиняванията.

На всички обаче към този момент е ясно едно: откогато Владимир Путин стартира пълномащабното си навлизане в Украйна през февруари предходната година, Москва прибягва до по-рисковани и не толкоз стандартни способи за шпионаж, най-много тъй като доста от шпионите, които беше сложила под дипломатическо прикритие в Европа, бяха изгонени.Традиционно и трите съществени съветски служби за сигурност - вътрешната ФСБ, външното разузнаване СВР и военното разузнаване ГРУ - изпращат свои сътрудници в чужбина под дипломатическо прикритие. Те също по този начин са употребявали в предишното оперативни служащи, представящи се за съветски предприемачи, туристи или публицисти.Войната направи всичко това доста по-трудно. Центърът за стратегически и интернационалните проучвания пресмята, че през първите три месеца на войната от съветските посолства са били изгонени над 450 дипломати, множеството от които от Европа. " Времето след войната, с всички експулсирания, беше съдбоносно за съветската разследваща система и те се пробваха да я заместят с разнообразни неща ", сподели напролет пред " Гардиън " един от чиновниците на европейското разузнаване.Много пътища, които преди този момент Русия е употребила за своите нападателни шпионски интервенции, са към този момент затворени. Когато Сергей Скрипал беше токсичен с „ Новичок “ през 2018 година, отровителите бяха сътрудници на ГРУ, които използваха съветски паспорти, издадени под подправена идентичност, с цел да получат английски визи. Разследващият уебсайт „ Белингкат “ наблюдава номерата на паспортите им до съответна паспортна работа в Русия, което разреши идентифицирането на доста други сътрудници на ГРУ, употребявали паспорти с сходни серийни номера, и разкри прикритието на голям брой съветски сътрудници.

Освен това след войната за съветските жители е доста по-трудно да получат визи за пътешестване до Англия или Шенгенската зона, което значи, че хора като нападателите на Скрипал в този момент мъчно биха получили визи, даже в случай че връзките им с ГРУ не бяха разкрити.Поради всичко това Русия се е насочила към активиране на спящи кафези или към прекачване към по-активна шпионска активност на неофициални сътрудници и оперативни служащи. Те могат да бъдат жители на трети страни или " незаконни " - съветски оперативни служащи, представящи се за жители на трети страни, които години наред усърдно построяват прикритието си. Нелегалните, останали от програмата от руската ера, обичайно правят малко дейна шпионска активност, което им разрешава да се впишат в обществото при по-дългосрочни задачи.Въпреки това през последната година най-малко седем хипотетични „ незаконни “ бяха разкрити на Запад - в Норвегия, Бразилия, Нидерландия, Словения и Гърция. Някои от тях съумяха да избягат и се допуска, че са се върнали в Русия, а други към момента са в ареста на Запад.

Тримата обвинени шпиони във Англия бяха задържани през февруари, два месеца откакто Мария Майер и Лудвиг Гиш бяха задържани в Любляна, Словения. Властите там считат, че двойката руснаци, които са се представяли за аржентинци, в действителност са били професионални чиновници на СВР.Майер е управлявала художествена изложба в Любляна и е употребила работата си под прикритие за чести пътувания, в това число до Англия. Не е известно дали тя е изпълнявала шпионски задания във Англия и няма обществени доказателства, които да свързват нея или други съветски оперативни служащи с тримата упрекнати българи. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР