Аржентина предприема мерки срещу футболни фенове, които късат пари, за да се подиграват на местните

...
Аржентина обяви, че ще наказва чуждестранни футболни фенове, които горят
Коментари Харесай

Аржентина обяви, че ще наказва чуждестранни футболни фенове, които горят или късат банкноти, докато посещават мачове в държава.

Практиката се е превърнала в обичаен начин за фенове на клубове от другаде в Южна Америка да се подиграват на домашните отбори относно стойността на аржентинското песо.

Страната е в икономически затруднения от години с нарастваща инфлация.

Фенове, хванати да късат песо Бил ще получи до 30 дни затвор.

Късането на пари като провокация се използва по-специално от фенове на клубове от Бразилия и Чили.

Агенцията за предотвратяване на насилието в спорта на Аржентина заяви, че практиката нарушава съществуващите закони, които забраняват "подстрекаване към кавги" на спортно събитие и "провокации, които ще нарушат обществения ред", съобщават местни медии.

Провинилите се фенове ще бъдат задържани от местните органи на реда и техните клубове също могат да бъдат наказани, ако проблемът продължава, каза органът.

Годишният процент на инфлация в Аржентина се повиши рязко през последните години и в началото на тази година надхвърли 100% за първи път от края на хиперинфлацията в началото на 90-те години.

През юни той достигна 115,6%, според статистическата агенция на страната.

Страната също отбеляза драматичен спад на обменния курс. През февруари централната банка въведе нова банкнота от 2000 песо, след като стойността на банкнотата от 1000 песо, преди това най-голямата банкнота, падна до само $2,70 (£2,13) ​​на алтернативните пазари.

Когато сегашната валута на Аржентина беше въведена през 1992 г., стойността й беше фиксирана на един щатски долар, но този фиксиран курс беше изоставен след финансова криза, която удари страната през 2001 и 2002 г.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">Икономическата ситуация също създаде сътресения в политиката на страната. Миналото лято трима министри на икономиката се смениха един друг в рамките на четири седмици.

През март 2022 г. Международният валутен фонд одобри 30-месечен спасителен пакет, чийто окончателен стойността се очаква да бъде $44 милиарда (£35 милиарда).

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР