Аритметиката показва, че в следващото Народно събрание би могло да

...
Аритметиката показва, че в следващото Народно събрание би могло да
Коментари Харесай

Кънчо Стойчев: Управленска конфигурация на ГЕРБ, ИТН и ДПС

Аритметиката демонстрира, че в идващото Народно заседание би могло да има управническа настройка сред ГЕРБ, " ИТН " и Движение за права и свободи. Със сигурност тези три партии ще имат нужните 120 гласа, защото ГЕРБ най-вероятно ще получи към 60 места, " ИТН " - най-малко 50. Заедно с Движение за права и свободи сметката излиза. Това предвижда пред " Фокус " социологът Кънчо Стойчев.

" Защо споделям с " ИТН "? Защото видяхме, че на предходния кръг при раздаването на картите " ИТН " бяха толкоз " прозорливи ", че се изпокараха и с " Демократична България ", и ненапълно с двамата министри – знаете, размениха се реплики, обвинявания, канадско поданство и не знам си какви други неща. Тоест, ще се изисква доста върховен пилотаж от страна на " ИТН ". За страдание към този момент два пъти вършим избори и не виждаме върховен пилотаж от тази партия. Напротив, виждаме едно придвижване напряко, мощно напред и към стената. И от там върша това пресмятане, че в случай, че не може да се стигне до основаване на смислена коалиция, единствената смислена коалиция ще се окаже такава сред ГЕРБ, " ИТН " и Движение за права и свободи, и то с огромна степен на възможност. Липсата на съдружна просвета и диалогичност, изключително на новите партии, може да ни обрече до това да отидем на четвърти избори. Те и в този момент не приказват задоволително мощно за коалиция. В идващия парламент няма да може да се върви по линията на опита, който беше изработен предходния път с държавно управление на малцинство. Не, тази игра няма да мине, би трябвало да има коалиция. А партиите бягат от думата " коалиция ", сподели още той.

Според него обаче постоянно съществува опцията да не излезем от спиралата на избори.

" Пак споделям, с цел да се сформира някакво болшинство, което да бъде мощно показано и ще отговори на настроенията на обществото за смяна, а българското общество в голямата си част е за смяна, то следва тези партии, които постановат гласоподавателите, да седнат и да се схванат между тях. И тук в действителност кингмейкър още веднъж ще бъде партията на Слави Трифонов " ИТН ", тъй като без нея няма да стане. Сега, споделят, че губел гласове – да, добре, ще загуби гласове евентуално, само че надали ще падне под 50 депутатски места. Към този миг нямаме никакви учредения да считаме, че е допустимо да се случи това. Тоест, в случай че те имат 50 депутатски места или близо до това, над това, малко под това, те стават основният състезател. От тяхната дарба да се договорят с останалите две или три партии, според от това какъв брой е належащо, ще зависи дали ще се сътвори такова държавно управление, което в действителност българският народ прави такава поръчка ", изясни социологът.

" България ще се оправи тогава, когато хората стартират да осъзнават ползите си и да гласоподават според от ползите си, а не според от някакви личностни желания, които постоянно са мимолетни ", безапелационен бе Кънчо Стойчев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР