Арина Сабаленка (Беларус) и американката Коко Гоф ще играят на

...
Арина Сабаленка (Беларус) и американката Коко Гоф ще играят на
Коментари Харесай

Сабаленка и Гоф ще спорят за титлата при жените на US Open

Арина Сабаленка (Беларус) и американката Коко Гоф ще играят на финала на Откритото състезание на Съединени американски щати по тенис при дамите. В понеделник Сабаленка ще се разсъни като лидер в ранглистата на WTA, само че преди този момент ще е минал нейният първи край на US Open.
 Шиникова стигна 1/4-финал в Чехия
Шиникова стигна 1/4-финал в Чехия

Българката играе и на двойки

Също първи край на този шампионат ще изиграе и представителката на домакините Коко Гоф, която в профил чехкинята Каролина Мухова с 6:4, 7:5. Тенисистката от Беларус пък трябваше да мине през доста сложни моменти и обрати на " Артър Аш стейдиъм " с цел да в профил друга американка - Мадисън Кийс след 0:6, 7:6 (1), 7:6 (10:5).

Мачът на Коко Гоф и Мухова се забави с близо час, защото четирима протестъри против климатичните промени започнаха да крещят. Тенис-асоциацията на Съединени американски щати заяви, че трима от протестиращите са били неотложно ескортирани от стадиона, само че е лишило време да се в профил четвъртият човек, чиито крайници са били залепени за земята. Четиримата се идентифицираха на трибуните с надпис " стоп на изкопаемите горива " и започнаха да скандират. Един от протестиращите залепи босите си крайници за бетонния под. Групата Extinction Rebellion (XR) съобщи, че стои зад митинга. По-късно след края на мача 19-годишната Коко Гоф съобщи, че забавянето на мача е било предизвикателство за тялото й, само че съчувства на протестиращите и тяхната идея.

" Знаете ли, несъмнено аз имам вяра в човешкото въздействие върху измененията в климата. Мисля, че има неща, които можем да създадем по-добре. Бих ли предпочела това да не се случва в моя мач. 100%, да. Няма да седнал съм тук и да неистина. Мисля, че моменти като този са определящи историята. Предпочитам това да не се случва в моя мач, само че не бях ядосана на деятелите, съобщи американката.

Гоф е най-младата американка от Серена Уилямс през 1999-а година, която ще играе за купата на този шампионат от Големия шлем. Тя направи два ранни пробива и дръпна решително на Мухова с 5:1. Мухова обаче възвърна самообладанието си и обърна развоя на мача. Най-напред се пребори за пробив, завоюва си подаванията и редуцира пасива си до 4:5. След това обаче се поколеба в някои моменти и заби ретур в мрежата, с цел да улесни триумфа в първия сет на Коко Гоф.

Вторият сет беше много по-напрегнат и чехкинята удържа мач-бол в десетия гейм, с цел да стане 5:5. След това американката тийнейджърка завоюва подаването си и излезе напред. Мухова избави още четири мачбола на собствен сервис, преди най-сетне да сбърка при шестия мачбол, изпращайки мощен, само че извънредно неакуратен ретур от бекхенд, изпращайки противничката си на финала.

" Тъжна съм, тъй като не дадох най-хубавото от себе си. Не усещах моята си игра от началото до края на мача и някак разумно беше да завърша по този метод ", сподели Мухова.

Сабаленка, която завоюва Откритото състезание на Австралия през януари тази година, все още има баланс от 23 победи и 2 мача единствено на шампионатите от " Големия шлем ". Сега обаче трябваше да се бори до 1:00 часа след среднощ. Истински сюжет от филм на ужасите за Сабаленка беше първия сет, само че по-късно с доста труд измъкна втория след тайбрек. В третата част от мача тя изоставаше с 3:5 и американката Кийс - финалистка от 2017-а година, се виждаше още веднъж в мача за купата. Но беларуската състезателка направи поредност от 12 безответни точки и се върна в мача. След като стана 6:6, предстоеше тайбрек и за първи път той беше до 10, а не до 7 точки, каквато е традицията. Но Сабаленка несъмнено беше не запомнила за това. Когато поведе със 7:3, тя изпусна ракетата на корта, постави ръце на лицето си, което се изкриви от мъчителна усмивка. Но по-късно бързо беше подсетена за правилото, заигра още веднъж съсредоточено и съумя от третия мач-пойнт да вземе триумфа.

Сабаленка, посочена за любимец за купата от много експерти, се трансформира и в едвам третата жена в Оупън-ерата (от 1968 г.), която печели полуфинал на шампионат от Големия шлем след проваляне с 0:6 в първия сет. Другите две са Щефи Граф против Аранча Санчес-Викарио на Ролан Гарос през 1992-а и Ана Иванович против Даниела Хантухова на Откритото състезание на Австралия през 2008-а година.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР