Архивната служба, съхраняваща документите на тайната полиция на бившата комунистическа

...
Архивната служба, съхраняваща документите на тайната полиция на бившата комунистическа
Коментари Харесай

Архивът на Щази в Германия затвори след почти 30 години

Архивната работа, съхраняваща документите на тайната полиция на някогашната комунистическа Източна Германия, затвори след съвсем 30 години работа, заяви ДПА.

Милионите досиета на Щази, а също хиляди фотоси и аудиозаписи, правени от службите за държавна сигурност и разузнаване на Германска демократична република, към този момент ще са под надзора на Федералния списък на Германия в град Кобленц. Документите ще останат в историческата постройка на Щази в Берлин, както и на още няколко места в източната част на Германия.

Прехвърлянето на архива беше маркирано с гала нощес. Министърката на културата Моника Грютерс сподели, че събитието е съвпаднало с годишнина от експлоадирането на въстанието на служащи в някогашната Източна Германия през 1953 година Присъстващите на церемонията резервираха минута безмълвие в памет на жертвите на въстанието, почнало със стачка и прераснало в всеобща опозиция против съветизацията на страната. Протестът от 1953 година беше смачкан от руските войски, ситуирани в Германска демократична република.

На събитието участваха също по този начин ръководителят на Бундестага Волфганг Шойбле, кметът на Берлин Михаел Мюлер, някогашният немски президент Йоахим Гаук и ръководителят на федералния списък Михаел Холман.

Германското държавно управление твърди, че работата върху документите ще продължи. Те ще останат налични за обществеността и всеки, който желае, ще може да види своето досие и вероятно да разбере кой е доносничил за него.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР