> Архивна снимкаСлед като Бургаският административен съд отмени един от

...
> Архивна снимкаСлед като Бургаският административен съд отмени един от
Коментари Харесай

Отмениха наредбата за палатките в Царево

 > Архивна фотография
След като Бургаският административен съд анулира един от членовете по Наредбата за запазване на публичния ред и околната среда, решението беше обжалвано в София и висшата инстанция върна още веднъж наредбата в локалния съд, който се произнесе за повторно.

Кои са оспорваните членове? Според обжалващата страна, в лицето на адв. Дончо Бораджиев от сдружението " Да запазим Корал “, три от тях са незаконосъобразни, тъй като общинският съвет не е способен да постанова сходни ограничавания.

Чл. 27, т. 16 гласи: Забранява се разполагането и/или използването на палатки, ремаркета и полуремаркета за обитаване или къмпинг, вид каравана и други уреди за къмпингуване и бивакуване с туристическа цел в парцели на територията на Община Царево, чието отреждане е друго от отреждане " за курортно-рекреационна активност ", както и в парцели, несъмнено " за курортно-рекреационна активност " без издадено по надлежния ред позволение от основния проектант на Община Царево.  При констатиране на нарушавания по предходното изречение от тази точка, на нарушителите се постанова наказване " санкция “ в размер от 200.00 до 2 000.00 лева При наново нарушаване, на нарушителите се постанова санкция в размер от 2 000.00 до 5 000.00 лева

Другите оспорвани членове гласят, че сходни уреди могат да бъдат поставяни след позволение от притежателя на земята, което да е нотариално заверено, в границите на седем дни да бъде предоставено копие от документа в Общинската администрация и в локалното полицейско ръководство. Освен това, упоменатите към този момент санкции важат и за самият притежател на имота, където са ситуирани, оповестява БНР.

Според съда, бивакуването и къмпингуването, не са действия, които са директно свързани с опазването на публичния ред, каквато е и самата разпоредба. Магистратите прецизират, че те не може да са и предмет на подзаконов нормативен акт, тъй като са залегнали в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Именно в него се дават насоки къде и по какъв начин може да се къмпингува и къде – не може. Наредба в тази тенденция може да бъде издадена от изпълнителната власт и не може общинският съвет да контролира сходни действия, показват в решението си от съда. Магистратите афишират членовете за оскъдни, защото са признати от незапознат орган. Иначе, при приемането на наредбата не са позволени нарушавания, показват от Бургаския административен съд.

Решението им се апелира пред Върховния административен съд от страна на Община Царево.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР