АрхивБеше направена кратка ретроспекция в статистическите данни, която очерта важна

...
АрхивБеше направена кратка ретроспекция в статистическите данни, която очерта важна
Коментари Харесай

Окръжна прокуратура – Варна отчита значително намаляване на престъпността за 2020 година

 Архив
Беше направена къса ретроспекция в статистическите данни, която очерта значима наклонност. В интервала от 2014 година до 2019 година се следи годишен спад в броя на записаните закононарушения, като при започване на интервала те са били 7239 за година, а в края на интервала са 6265. През 2020 година тази наклонност се резервира и записаните закононарушения са 5880.

Окръжният прокурор на Варна обърна внимание на другите провокации през 2020 година и изрази своето задоволство, че работата в изискванията на пандемия и оповестеното изключително състояние в страната и в света по отношение на разпространяването на ковид инфекцията, както и изключителните ограничения, не са понижили ефикасното взаимоотношение сред оперативните служби на Министерство на вътрешните работи, на митницата, на контролните органи и прокуратурата.

Един от главните акцентите в активността на Прокуратурата и Министерство на вътрешните работи през 2020 година беше противодействието на битовата престъпност и следствията против лица с две и повече обвинявания. Съобразно взетите противоепидемични ограничения и наложените ограничавания, и макар огромния брой на наранени чиновници на Министерство на вътрешните работи от КОВИД-19, на територията на региона са извършени 23 профилирани полицейски интервенции в 59 обитаеми места. Тези интервенции са координирани авансово с прокуратурата, като вследствие на тях са арестувани общо 314 лица, влияещи на криминогенната конюнктура. 255 от тях са били арестувани по съответни неприключени досъдебни производства.

Като директен резултат от тези интервенции са формираните 59 досъдебни производства за разнообразни закононарушения. Привлечени са в качеството на обвинени 42 лица, като на 17 от тях, по искане на прокурорите, са взети от съдилищата ограничения за неотклонение " задържане под стража “. От формираните 59 досъдебни производства са завършени 38 каузи, от които 15 са импортирани за разглеждане в съд.

Констатирани са 234 случая на ръководство на МПС след приложимост на алкохол, както и 161 случая на ръководство на МПС след приложимост на наркотични субстанции. " Всичко това е вследствие на засиления надзор. Основната цел на тези мероприятия бяха предварителната защита, усилването на полицейското наличие в дребните обитаеми места, както и одобряването на доверието към държавните органи, призвани да пазят правата и ползите на жителите “, съобщи прокурор Конов.

Отделно от тези мероприятия, в осъществяване на предписание на Главния прокурор на Република България за противопоставяне на разпространяването на опиати в и към образователните заведения, са извършени 68 интервенции. Установени и арестувани са били 27 лица, от които 9 са малолетни.

В резултат на цялостната активност за противопоставяне на контрабандата и разпространяването на наркотични субстанции, на територията на правосъдния регион през 2020 година са конфискувани: 62 кг кокаин, 221 гр  хероин, марихуана - 126,5 кг; 70,5 гр амфетамин, 5 326 кг метамфетамин, 104 таблетки екстази, конфискувани са 1111 растения канабис. За съпоставяне през 2019 година количествата са: кокаин - 25,5 кг; хероин 123 гр; марихуана - 20,7 кг; 1072 гр амфетамин; 1 кг матамфетамин; 67 таблетки екстази и 265 бр. растения канабис.

По отношение на най-масовите закононарушения - тези против собствеността, също се установи спад. През 2020 година са регистрирани 72 грабежа, а през 2019 година те са 117. Кражбите на имущество за миналата година са 3076, а за миналата 2019-та са били 3345. Отнетите през 2020 година моторни транспортни средства са 100, а през 2019 година те са били 139.

Прокурор Конов обърна изключително внимание на внезапния спад в броя на осъществените телефонни измами. През 2019 година са регистрирани 49 такива случая, а през 2020 година единствено 4 случая. " Това е вследствие на целенасочените и координирани дейности на правоохранителните органи и прокуратурата  през 2019 година и през 2020 година и следва да се регистрира като неоспорим триумф “, разяснява той.

През 2020 година са формирани 3 наказателни производства, свързани с ръководство на боклуци в нарушаване на закона, както и при започване на м. май е формирано досъдебно произвеждане за замърсяването на Варненското езеро.

По отношение на тежките престъпни закононарушения, през 2020 година са регистрирани 5 умишлени убийства, като е налице спад спрямо 2019 година, когато са били девет. Неприключени са производствата по три от тях.

Процентът на разкритите закононарушения за миналата година е 40,1%. Запазва се положителната статистика от 2019 година, когато процентът е бил почти същия.

За разглеждане в съда са импортирани общо 1659 каузи, като през 2019 година техния брой е 1480, т.е с близо 200 броя повече.

Беше регистрирано покачване на успеваемостта в главната активност на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата, ориентирана към предварителна защита на престъпността, откриване и доказване на осъществените закононарушения. " Намалението на броя на записаната престъпност сочи, че дейностите в действителност водят до резултат “ съобщи окръжният прокурор на Варна и добави, че " това не дава право на оттегляне, а в противен случай – задължава “. Той направи равносметка на резултатите, които по думите му " дават ясна картина за насоките, в които следва да се съсредоточат напъните през 2021 година, и за слабостите, които би трябвало да бъдат преодолени “.

Прокурор Конов прикани обществото за подпомагане и взаимопомощ, изключително във връзка с скритата, латентната престъпност. Той бе безапелационен, че би трябвало да има неотстъпчивост във връзка с корупционните практики и похищенията против личността.

В умозаключение окръжният прокурор на Варна насочи благодарности към представителите на медиите за обективното и правилно показване на информацията, както и за помощта, която прокуратура и полиция получават от жителите на Варна и региона.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР