Архитектурният факултет на Варненския свободен университет Черноризец Храбър“ и Факултета

...
Архитектурният факултет на Варненския свободен университет Черноризец Храбър“ и Факултета
Коментари Харесай

Нов живот за летището в Балчик ще предложат студенти от ВСУ Черноризец Храбър и букурещкия университет Йон Минку

Архитектурният факултет на Варненския свободен университет „ Черноризец Храбър “ и Факултета по урбанизъм на Университета по архитектура и градоустройство „ Йон Минку “ в Букурещ, са уредници на стартиралия в Балчик интернационален студентски конкурс за изобретателни хрумвания „ Нов живот за летището в Балчик “ (NEW LIFE FOR BALCHIK AIRPORT).


В състезанието ще вземат участие пет интернационалните екипа от студенти по урбанизъм, специализиращи ландшафтен дизайн в румънския университет и студенти по архитектура на ВСУ " Черноризец Храбър ". Задачата им е да създадат оферти за ревитализация и реактивация на гражданско-военното летище в Балчик.

Румънски преподаватели и студенти посетиха Варненския свободен университет, където се организира среща с управлението и бе подписан меморандум за съдействие сред двете партньорски висши учебни заведения.

Посещението беше последвано от уъркшоп и разглеждане на Летище Балчик, където студентите научиха повече за историята му и изследваха характерните особености на терена. Ревитализацията на летището ще даде нов живот на целия регион, считат специалистите. Намерението е пространството да се трансформира в витално, функционално и дейно проведена забележителност за общността, като се запазят както гражданските, по този начин и военните характерности на обекта.


Студентите се срещнаха с Красимир Станев, изпълнителен шеф на „ Албена АД “, който ги приветсва с добре пристигнали в курортния комплекс и даде информация за правилата на организация на сходен жанр летища. Студентите изслушаха презентациите на арх. Владимир Попов и арх. Константин Златаров, които показаха разнообразни аспекти от историческото развиване на Балчик и летищния комплекс. Ландшафтният проектант доктор Ивелина Радилова срещна присъстващите със зелените екосистеми на региона и характерните растителни типове, присъщи за него. Д-р урбанист Сорина Русу показа разнообразни планове с сходна устременост, създадени от студентите в „ Йон Минку “ и стъпките за тяхното осъществяване. Сред огромните планове, по които работи водещият румънски университет, са дигитализирането на Общия организационен проект на Букурещ и изработването на ГИС-система на града.

В последния ден на срещатата румънските и българските студенти се разпределиха в екипи и имаха опция да обсъдят дружно с преподавателите очертанията на първите оферти за летището в Балчик. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР