Архитектката Калина Калчева проектира град на Марс, като работата й

...
Архитектката Калина Калчева проектира град на Марс, като работата й
Коментари Харесай

Варненка е на полуфинал в конкурс за град на Марс на НАСА

Архитектката Калина Калчева проектира град на Марс, като работата й стигна до полуфинала в състезанието на НАСА. В конкуренцията са взели участие 5000 плана на архитекти и учени от целия свят, 10 екипа и 100 участници в тях се състезават за финала, на който ще останат единствено 30 участници, което се чака да стане ясно в края на януари 2021 година.

Космическият град ще съставлява оборудване с надуваема конструкция и скеле от сплави и материали, употребявани в ракетостроенето. След като бъдат превозени съставените елементи, оборудването ще отвори, а вътре ще се сътвори изкуствена среда, изясни Калчева пред БНР.

Калина е поканена да се включи в 3-месечно образование на Марс Юнивърсити в Калифорния. Конкурсът, проведен от NASA Jet Propulsion Laboratory и Мars Society, е извършен през февруари, само че поради пандемията резултатите са оповестени едвам в края на предходната година.

Варненката е работила по плана 6 година, като последните три взаимно с доцент доктор Явор Шопов от СУ " Климент Охридски ", който е част от академични център за галактически проучвания и технологии. Той й е оказал помощ да показа комбинацията от двете й пристрастености - астрономия и архитектура. С създаването, отдадена на Марс, арх. Калина Калчева се дипломира във ВСУ " Черноризец Храбър " през 2019 година Нейни научни ръководители са били доцент доктор Янко Милев и доцент доктор Николай Нинов.

Арх. Калина Калчева се интересува от астрономия още от ученическите си години, с другари от гимназията посещават кръжок в обсерваторията " Николай Коперник ", там нейни ментори са били госпожа Иванка Гецова и госпожа Ева Божурова. Тя е ученик на Първа езикова гимназия във Варна, висшето си обучение приключва във ВСУ " Черноризец Храбър " в морския град.

Участвала е в голям брой национални и интернационалните конференции по астрономия и астрофизика. Специализирала е градоустройствена архитектура в Германия. Марс Юнивърсити пък сплотява студенти, откриватели и експерти от мултидисциплинарни области и образователни стратегии, с цел да се заселят хора на Марс. Екипът им се състои от 15 преподаватели и водачи от разнообразни области, които провеждат първата петседмична стратегия, отдадена на Марс, през юли 2021 година Програмата е ориентирана към студенти в горните курсове, дипломирани студенти и експерти.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР