Архитектите на затвора Алкатрас са предвидили всичко, така че да

...
Архитектите на затвора Алкатрас са предвидили всичко, така че да
Коментари Харесай

Да пробиеш бетонна стена със супени лъжици: как затворници избягали от „Алкатраз“

Архитектите на пандиза Алкатрас са планували всичко, тъй че да бъде невероятно да избягате от този затвор. Всичко било планувано, като се изключи едно: хората от години мислят по какъв начин да избягат от това място.

В Алкатрас са лежали някои от най-опасните нарушители на Съединени американски щати, в това число Ал Капоне.

Общо за 28 години от съществуването на пандиза 36 души са се пробвали да избягат, само че евентуално единствено трима пандизчии са съумели. „ Вероятно “, тъй като в никакъв случай не са открити, нито те, нито телата им. Разказваме ви историята на този именит случай.

Бягството

 Джон и Кларънс Англин и Франк Морис

Вечерта на 11 юни 1962 година братята Джон и Кларънс Англин и Франк Морис избягали с спонтанна гумена „ лодка “, направена от дъждобрани. Те знаели, че заради систематичното потребление на горещи душове нямало по какъв начин да изплуват във водата онези1200 метра до най-близкия бряг. Без „ лодка “ или сал – нямало по какъв начин.

„ Давам ви един звук супени лъжици! Опитайте се да изстържете с тях бетонната стена! “ – репликата е изречена недовечериво от изумения на пандиза, откакто бил осведомен за схемата за бягство.

Бегълците в действителност създали дупка в бетонната стена със супени лъжици, разширявайки дребен вентилационен отвор, дублирам, в бетонната стена.

Струва ми се, че това са били същински гении на организацията, обмислеността и осъществяването на проекта. Тази публикация е техническа разбивка на бягството. Емоциите за живота в адския затвор Алкатраз ще бъдат в някоя друга публикация.

Да копаеш с лъжици

Как можете да прокопаете бетонна стена с лъжици? Колко години са нужни за това? Ето по какъв начин: лъжиците по това време са направени от стомана – алуминиевите лъжици се появяват доста по-късно. Днес такава лъжица на драго сърце ще ви продадат за три $ в магазина за дарове на територията на пандиза.

Архитектите на пандиза са планували наложителна вентилация на килиите посредством централна система, т.к. в килиите нямало прозорци. Бегълците уголемяват този дребен отвор, с цел да могат да се изкачат през отвора във вентилационната шахта, която минава през всички етажи и води до покрива, откъдето се поема чист въздух.

Но по какъв начин е допустимо да се стърже бетон с лъжици, в случай, че всичко с чува в целия затвор: в килиите нямало порти, които да ги затварят, а единствено решетки. Отговор: доста просто – работели прецизно от 17:30 до 21:00 часа, когато пандизчиите имали „ свободно време “ и било шумно в залата, накъдето водели десетките килии.

Килиите им били прилежащи и работели на смени, като през това време изстъргвали към 1 мм бетон.

Но откакто килиите на пандизчиите били систематично претърсвани, по какъв начин може човек да не откри резултатите от тяхната работа и принадлежности в такава дребна килия?

Отговор: О, те били доста дисциплинирани и добре възпитани пандизчии. За положително държание един от тях получил правото да рисува – изключителна привилегия. Получил е платна, хартия, бои. С „ артистичните ” си произведения той замазвал мястото, където са драскали по стената. Боите им били потребни и за друго, само че за това по-късно.

Къде поставяли бетонния прахуляк?

Отговор: нямало потребност да го поставяте на никое място – това бил доста скъп материал, от който да изготвят манекени на главите си. От прахуляк и тоалетна хартия те си създали „ глави “ и ги нарисували: тук майсторството на художника в действителност било потребно, нарисувал ги много реалистично и ги сложил на възглавниците.

Това им дало голямо преимущество във връзка с времето: обиколки се правели  няколко пъти през нощта, само че за защитата те безшумно „ спели “, неналичието им била открита едвам 9 часа по-късно, когато била осъществена ежедневната утринна инспекция.

Между другото, за коса на моделите, те употребявали свои естествени косми, събирайки ги от гребена при всяко разресване.

Пропълзели в шахтата, а по-късно? После не били сигурни в нищо: не знаели дали във вентилационната шахта сред етажите има решетки или не. Но имали шанс: архитектите били сигурни, че бягството е невероятно и решетки не били  планувани.

Лодката

Как създали лодката? Както по-късно открило следствието, те събирали, крали, просели, разменяли за цигари (а цигари се давали на всички, без значение дали пандизчията пуши или не) и по този метод събрали 50 водоустойчиви дъждобрани и създали от тях „ лодка “, която скрили на брега на острова.

Останките от лодката им били открити на брега на континента. Самите те не били хванати и не открити.

И до през днешния ден не е ясно дали бегълците са оживели. През 2018 година CBS San Francisco получават писмо, за което се счита, че е писано от Джон Англин. В писмото мъжът споделя, че в онази нощ в действителност са се измъкнали на косъм, само че към този момент е на 83 години и е болен от рак. Мъжът предлага на управляващите, че в случай че лежи не повече от година в пандиза и в случай че му обезпечат здравна помощ, ще разкрие къде се намира.

Властите обаче не поглеждат съществено на писмото.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР