Aрхитекти, дизайнери, инженери, строители и художници се обединяват срещу изменението

...
Aрхитекти, дизайнери, инженери, строители и художници се обединяват срещу изменението
Коментари Харесай

Революция в строителството: Къщите, които спасяват света


Aрхитекти, дизайнери, инженери, строители и художници се сплотяват против изменението на климата, замърсяващата пластмаса, световната миграция, бързо разрастващите се градове и застаряващото население.

Всички сме изправени пред провокациите на климатичните промени и изменящото се лице на Земята. Ще предефинираме ли разбиранията си за мястото, което назоваваме дом?

Експерти проектират устойчиви жилищни модели, които изискват революционни промени в метода, по който си представяме и построяваме домовете си през днешния ден.

Техните хрумвания са показани в галерия, а по-късно и в книга, оповестена от Thames & Hudson в Лондон, през септември 2022 година

Jintai Village Reconstruction, Bazhong, China, Rural Urban Framework


„ Дишай “, „ Копай “ и „ Плувай “

Идеите за къщите на бъдещето са групирани в 19 тематики, измежду които „ Дишай “, „ Копай “ и „ Плувай “. Тяхното многообразие демонстрира, че няма универсална къща за провокациите на 21-ви век, разяснява Си Ен Ен.

Кортни Смит показва, че главен фокус в плановете е била локалната просвета при строенето на домове – от строителни материали до строителни техники.

„ По-голямата имотност на хората им разрешава да се стремят да живеят в „ бетонна непорочност “. Забравяме, че с модернистичното строене на къщи обаче ние унищожаваме планетата си. Адаптираме местата към материалите и резултатите са по-скоро нездравословни в сравнение с позитивни “, твърди тя.

Снимка: Villa Vals, Vals, Switzerland, SeARCH and Christian Müller Architects (2009)


Десетократен скок в производството на бетон за 65 години

През последните 65 години производството на бетон и цимент е повишено десетократно, производството на стомана бележи троен скок, до момента в който нисковъглеродното произвеждане на дървен материал има съвсем стагниращ напредък, демонстрира отчет на Програмата за околната среда на Организация на обединените нации.

Същият отчет пресмята, че през 2021 година производството на основни строителни материали като бетон, стомана и алуминий е добавило още 4% към световното ползване на сила и 6% към световните излъчвания.

Наръчник и манифест

„ Къщите, които могат да спасят света “ на Кортни Смит и Шон Топъм показва над 150 плана по цялостен ​​свят и предлага действителни решения, без значение от местоположението и размерите. Използват се нови техники, по този начин и съществуващи към този момент здания и материали.

Някои съживяват пещерни пространства на испанския остров Менорка. Други употребяват антични строителни способи при построяването кирпичени здания на иранския каменист остров Ормуз. Има и такива, които си служат с авангардни технологии – като 3-D печатане на жилища в Северна Америка.
Снимка: Upcycle Africa

Къщи, направени от събрана пластмаса

В Уганда Джон Мари Кавума губи баба си, откакто домът ѝ се срутва при наводняване, породено от пластмасови боклуци, които запушват канавките.

Той основава организация, която събира пластмасови бутилки и ги употребява като строителен материал за нови къщи. Така „ разчиства “ пространството от отпадъци, хем обезпечава нови домове.
Снимка: Upcycle Africa

Снимка: Upcycle Africa


Дронове наслагват тиня глина

В Лондон благодарение на дрон е построена къща от тиня и глина. Безпилотният летателен уред пръскал и вода с маркуч и съумял да придвижи близо 100 кг от биоматериала. Този метод в строителството дава опция да отпадне потребността от строителни скелета.

Снимка: Mudd Architects


Градински насаждения – на партера и на покривите

След като през 2008 година мощно земетресение унищожи китайско село, а 3 години по-късно беше затрупано от свлачище, архитектурна компания си сътрудничи с държавното управление за построяването на общественост от 22 къщи с детайли за самодостатъчност. Проектът включва култивиран покриви, събиране на вода, генератор за биогаз и система от тръстика за отнасяне на боклуци.

Снимка: Jintai Village Reconstruction, Rural Urban Framework


Партерното равнище на жилищата е изцяло споделено и е запълнено с насаждения.

След години на медитация

Роденият в Иран американски проектант Надер Халили стои зад метода SuperAdobe. Той употребява дълги торби с пясък, бодлива тел, пръст и няколко инструмента. Идеята му се е появила след години на медитация, на практика проучвания и разработки. Архитектът е въодушевен от обичайна земна архитектура в пустините на Иран.

Снимка: ZAV Architects


Снимка: ZAV Architects


Методът разрешава създаване на куполни структури. Чувалите с пясък се пълнят и с влажна пръст и се укрепват с бодлива тел. В Ормуз се основава ваканционно населено място с 200 постройки, построени по този метод.
Снимка: ZAV Architects

От под земята тунел до обилие от светлина

До комфортен пещерен дом, изсечен в швейцарски рид се стига през под земята тунел. Кръглата фасада на жилището разрешава обилие от светлина да прониква в него. Според архитекта зад плана главната концепция е природата още веднъж да поеме водещата си роля.

Снимка: Villa Vals, Vals, Switzerland, SeARCH and Christian Müller Architects (2009)


Снимка: Villa Vals, Vals, Switzerland, SeARCH and Christian Müller Architects (2009)


Въпреки позитивните си настройки, създателите на книгата признават, че използването на концепциите от нея може да бъде предизвикателство.

„ Веднага щом се отдалечите от обичайните строителни способи, ще се изправите пред поредност от компликации – да намерите нужните служащи, нужните средства и не обходимото време. Скъпо е и не става бързо “, споделят създателите на книгата.

Кортни Смит е прегърнала мощно концепцията – пробва се да я ползва в всекидневието си. Тя ще сложи безоблачен панел на покрива на къщата си и ще демонтира остарялата си система за ръководство.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР