Архитект Йордан Терзийски, депутат от Продължаваме промяната в интервю за

...
Архитект Йордан Терзийски, депутат от Продължаваме промяната в интервю за
Коментари Харесай

Йордан Терзийски: ГЕРБ много добре знаят, че царят им е гол и много усилено си търсят смокиново листо, за да прикрият провалите си

Архитект Йордан Терзийски, народен представител от " Продължаваме промяната " в изявление за утринния блок " Добро утро, България " на Радио " Фокус "

Започвате диалози за Бюджет 2023 с три партии: " Възраждане “, Движение за права и свободи и " Български напредък “. Какво очаквате от тези срещи, първата от които ще се състои през днешния ден?  

Ние чакаме всяка една от партиите да показа своята визия за бюджета, само че най-важното от всичко е да излезем с една обща позиция към служебното държавно управление и да пожелаеме те да вкарат бюджета в Народното събрание, каквото е тяхното обвързване по закон, с цел да може всяка една от партиите да предложи и политики, които да бъдат разисквани, и да има смисъл от тези диалози и от всички дейности, които подхващаме, и всички поръчки, които направихме за един бюджет, който да бъде ориентиран към хората и към настоящите проблеми към днешна дата.  

Архитект Терзийски, коя е главната политическа цел на " Продължаваме промяната “ през днешния ден?  

Нашата съществена цел е ние да съблюдаваме уговорките си, които сме поели в нашата предизборна акция пред нашите гласоподаватели. Ние сме заложили ограничения към хората, които са, знаете, 16 политики, които са вкарани, които част от тях са заложени в нашите оферти за бюджета. Ние желаеме да се работи по Антикорупционния закон, желаеме да се одобряват законите по ПВУ (Национален проект за възобновяване и устойчивост). И това серия от ограничения, които могат да станат факт. Ние предходната седмица направихме и среща с бизнеса, тъй като там също има доста неща, които могат да бъдат усъвършенствани. Така че е доста мъчно да се отсее едно, само че в случай че би трябвало да се каже, това е поемането на изпълняването на уговорките преди и след изборите надлежно.  

Преди дни вие заявихте, че се връщат практики от 44-ото Народно заседание – крият се министри, Правилникът за организация и активността на Народното събрание се нарушава. Защо, проектант Терзийски? За кого политиката, съгласно вас, е самоцел, и какво се цели в тези тежки времена на политическа рецесия?  

Заявихме това от позиция на това, че парламентарният надзор, който беше очакван за предходната седмица, беше анулиран. Ние имахме настоящи въпроси към много министри. Бяхме предложили за чувания към енергийния министър, към районния министър – те бяха отхвърлени в зала. И по този начин направихме аналогията с 44-ото Народно заседание, когато още веднъж се криеха министри, само че тук странното е, че в тази ситуация това болшинство, което се е формирало в зала, крие служебните министри и надлежно не желае да ги допусне до парламентарен надзор. И е редно това болшинство, в случай че в действителност има по този начин обща визия по много от тематиките, просто дано да си сформират кабинет и да ръководят, а не да се крият зад служебното държавно управление, което ръководи сега.  

Остава ли невъзможна обединението сред ГЕРБ и " Продължаваме промяната “? 

ГЕРБ и " Продължаваме промяната “ няма никакъв вид да ръководят в коалиция. ГЕРБ доста добре знаят, че царят им е гол и сега доста интензивно си търсят смокиново листо да прикрият неуспехите си. Аз се удивлявам за какво тази тематика непрекъснато се повдига в публичното пространство за какво ние не желаеме да подкрепим ГЕРБ. Аз мисля, че е изцяло естествено, когато партия, която в тази ситуация е втора на избори, да не поддържа първата. Това е главната опозиционна партия, която има разнообразни политики, която има друга визия. И да се трансферира отговорността за това, че ГЕРБ не могат да сформират кабинет върху " Продължаваме промяната “ е неуместно. Те съумяха да си образуват коалиция в предното Народното събрание, с което смъкнаха кабинета, съумяха и в тази за хартиената бюлетина, за избирането на Вежди Рашидов, тъй че мисля, че въпросите би трябвало да бъдат към тях за какво те на този стадий не са образували коалиция, и какво им пречи тези партии, които на този стадий се вижда, че работят по една или друга тематика добре, да си образуват държавно управление и да ръководят.  

Каква е съгласно вас действителната опция към този миг за сформиране на работещ парламент?  



България има потребност от парламент. Точно по тази причина призоваваме и спечелилата партия да образува това държавно управление. Ако не могат, дано да го заявят ясно, че нямат тази опция, че не са готови, че са свалили предходното държавно управление неподготвени и че сега нямат никаква визия за ръководството на България. Тогава ние ще поемем отговорността и ще се опитаме да намерим решение.  

Архитект Терзийски, вие бяхте едно от новите лица, които влязоха в политиката през 2021 година. Тогава заявихте, че решението ви е импулсивно и непринудено. Как се чувствате през днешния ден? Какво е политиката за вас и каква е вашата персонална идея?  

Вчера мина тъкмо една година от изборите на 14 ноември.  

Точно по този начин, да.  

Така че е добър миг за равносметка. Мисля, че сме доста по-опитни спрямо предходната година, разбрахме, че смяната няма да стане толкоз бързо, разбрахме, че ще трябват доста повече старания, доста повече борби, доста повече нерви, с цел да се случи. Но ние сме поели по този път, към този момент доста по-ясно ни е по какъв начин той ще се извърви, и нямаме желание да отстъпваме от него. Така към този момент имаме доста ясна структурирани цели, проекти. Ако питате персонално за мен, примерно Закона за устройство на територията е една тематика, по която ние работим доста, доста интензивно. Вие знаете, че в множеството общини има образувани едни ОПГ-та сред кмет, основен проектант – един комфортен проектант, и това е модел, който е мултиплициран на всички места, посредством който се пренасочват дефинира капиталови планове към обособени архитекти, те надлежно вложителите си заплащат за строителни позволения, получават едни некачествени планове, тъй като не са избрали архитекта въз основата на неговите професионални качества, а на близостта му с локалната власт. И това рефлектира върху средата към нас, това рефлектира върху културно-историческото ни завещание. Стотици здания монументи на културата изчезват всяка година. Вие знаете, че поради дейностите и бездействията в този корупционен модел в градинките не порастват цветя, към този момент порастват здания. И ние се опитваме, т.е., като приказваме за антикорупция, антикорупцията е на доста равнища, в това число и в устройството на територията. Така че борбата ще бъде дълга и тежка, и ние се опитваме да водим нашата политика поредно във всички нейни аспекти на публичния живот.  

Вие сте съосновател на първия български баскетболен тим за хора в инвалидни колички " София Балкан “. Казвам това, тъй като знаете, последните няколко дни страната е на крайник поради дребния Сашко от Перник, търсят го, само че резултат все още няма. Няма съгласуваност сред институциите и родителите с деца с аутизъм, съобщи през вчерашния ден вицепрезидентът Илияна Йотова. Смятате ли, че координацията сред институциите и родителите на децата с аутизъм би трябвало да бъде засилена и по какъв начин да се случи това?  

Баскетболният  проект за хора с инвалидни колички е един извънредно сполучлив план, който се развива към този момент над 15 години. Наистина имахме опция да работим с доста хора с увреждания, в това число и деца. Ние видяхме, че това е една група от хора, която е изоставена от страната или най-малко нещата, които се вършат там, са извънредно малко. Вярвам, че има доста учредения, където да се работи, в това число и като финансиране и като чисто организация, като регистри, като политики, с които може да се усъвършенства методът на живот на тези хора и надлежно те да бъдат интегрирани в обществото, както и направи и продължава да прави този спорт баскетбол на колички, тъй като това от една концепция, сега има шампионат, има 4 български тима, има народен тим. А това започва просто от един план с едни другари от Сърбия взаимствахме тази концепция и я реализирахме в България, с което ние показахме още тогава преди 15 години на страната, че с малко старания могат да се реализиран доста огромни резултати за доста огромни групи хора. И сега се опитваме това да го вършим и в политиката.  

Архитект Терзийски, вие сте заставали постоянно зад значими публични дела, като битката за чист въздух и вода, също по този начин възстановяване на пътната и ВиК инфраструктура, като и вие казахте. Тази заран не знам дали знаете, само че регистрираха още веднъж нараснали равнища на централизация на фини прахови частици в София: в " Дружба “, " Младост “, " Хиподрума “, " Павлово “, както и в други градове: Пловдив, Смолян. Но какво би трябвало, съгласно вас, още да се направи тук, в столицата, с цел да се усъвършенства положението и качеството на атмосферния въздух?  

Въздухът в действителност е една голяма тематика и ние имам възприятието, че на моменти я подценяваме и се сещаме единствено в тези дни, които са съсредоточени в зимните месеци нормално, в които се покачват данните. Но това е един проблем, върху който би трябвало да бъде въображаемо целогодишно и да бъде работено. Трябва да бъде нараснал контролът, би трябвало да се работи да се разпознават замърсителите и да се предотвратяват доколкото е допустимо. Трябва да се работи с огромните замърсители предприятия надлежно да конфигурират филтри и да има надзор върху тях. Вие знаете историята с господин Кирил Петков и Борислав Сандов в ТЕЦ-а, който посетиха. Така че има доста проблеми, по които да се работи в тази посока, тъй като въздухът го дишаме всички ние, и както виждаме корупцията убива даже през въздуха.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР