Архитект Георги Георгиев* има над 20-годишен опит в областта на

...
Архитект Георги Георгиев* има над 20-годишен опит в областта на
Коментари Харесай

Строителството с естествени материали е личностно израстване

Архитект Георги Георгиев* има над 20-годишен опит в региона на строителството с естествени материали, набиращо скорост и у нас. Автор е на общодостъпната електронна книга „ Строителство с естествени материали “.

Докато през днешния ден знаем доста за остарялата архитектура по българските земи, данните за употребявани в предишното строителни техники са нищожни. Книгата на арх. Георгиев внася изясненост.

Същевременно тя е самобитен справочник за хора, интересуващи се от „ зелено “ строителство. Подробнo преглежда тематиката за земята като строителен и украсителен материал. Информира за строителните начини кирпич, трамбована земя, коб и други Проследява актуалното приложение на естествени материали в разнообразни детайли на постройките – основи, стени, покриви, топлоизoлации, довършителни работи и други Отделя внимание и на построяването на арки, сводове и куполи с естествени материали.



Детски екоцентър „ Бели Брези ”в естествен парк „ Витоша “, арх. Георги Георгиев

Немският публицист Кристиян Моргенщерн написа: „ Кажи ми по какъв начин строиш и ще ти кажа кой си “. Арх. Георгиев коe e това, което Ви отличава от типичния проектант на нашето време, това, заради което се посветихте на строителство с естествени материали?

Все по-често търсим био храни, био козметика, тъкани от естествени материали. Говорим също и за био-архитектура. И освен приказваме, а я вършим. Сградите от естествени материали оферират здравословна среда за обитаване и понижават въглеродния отпечатък. Строителството играе значима роля и в устрема за стабилно развиване. В международен мащаб то е един от най-големите потребители на сила. Постиндустриалното общество преоткрива прединдустриални строителни техники и материали, които могат да решат модерни проблеми. Или както от време на време споделяме „ новото е добре забравено остаряло ”.

Как събрахте обширната информация, поместена в книгата Ви „ Строителство с естествени материали / обичайни практики и модерно приложение “?

Информацията в книгата е резултат от 20-годишни изследвания и на практика опити. Изследвани са обичайните строителни техники и материали както в България, по този начин и в доста други страни. Имах опция да вземам участие в курсове и конференции в Англия, Германия, Индия и Съединени американски щати. Запознах се и с някои остарели строителни техники, които не са познати у нас, да вземем за пример " трамбована земя " и " коб ". В началото гледах на тази своя активност като на занимание. Преди шест години започнах да организирам образования за строителство с естествени материали. За тази цел написах в началото една листовка. Много хора започнаха да се обръщат към мен с разнообразни въпроси по тематиката. Така възходящият интерес ме стимулира да напиша книгата, с която да се опитам да запълня, доколкото мога, неналичието на информация на български език в тази област.



Църква на над 200 години от кирпич в Таос, Ню Мексико, Съединени американски щати

Защо решихте за гратис евакуиране в интернет да предоставите труд, който е плод на дългогодишни изследвания и скъпо струващи проучвателен пътешествия в разнообразни елементи на света?

Привърженик съм на концепцията за свободен достъп до информация, по този начин нареченият open access. В процеса на моите изследвания аз също получих безплатна помощ както от организации, по този начин и от обособени хора у нас и в чужбина. Благодарен съм на всички които ме поддържаха при написването на тази книга.

Строителството с естествени материали не е просто избор на строителна технология. То е, както Вие казвате, философско търсене, личностно израстване.  

Да, при мен това беше муден развой. Днес ние живеем в по този начин наречения " отворен цикъл " на ползване на естествените запаси, т.е. вземаме от природата повече в сравнение с тя може да възвърне. В природата обаче устойчиви са единствено " затворените цикли ". Затова ние търсим модел на обитаване с оптималната самостоятелност. Този модел включва освен строителството на здания. Тук бих добавил и самостоятелност при облекчаване с сила, вода и храна. Затова в нашия метод на живот ние опитвам и с сила от фотоволтаични панели, лични водоизточници, произвеждаме и част от храната си.

Като студент бях впечатлен от прогнозата на един прочут тогава американски проектант Паоло Солери. Според него, с развиването на връзките ще отпадне нуждата от скупчване на толкоз доста хора в огромните градове. За мен това време към този момент е пристигнало, тъй като ние съумяваме да живеем измежду природата на едно доста красиво място покрай Белоградчишките скали без да сме изолирани от света. Като проектант аз имам опция да работя отдалечено от тук. Дори и това изявление доближава до вас с помощта на интернет.



Къща с глинени стени „ коб ” и покрив от тръстъка. Кокингтън корт, Торки, Англия.

Имате ли данни по отношение на каузи на строителството с естествени материали в Европейски Съюз, Съединени американски щати или други развити страни? Какви са трендовете в тази област там през последните 10 година?

През последните тридесет години ползата към този тип строителство нараства. Отчита се освен повече ново строителство с естествени материали, само че и възобновяване на остарели здания по технологията на построяването им. Въпреки това не може да се приказва за промишленост. Този вид строителство остава бутиково.
``
В някои страни традицията на строителството с естествени материали не е прекъсвана. Това са да вземем за пример страните от Централна Америка както и американските щати Калифорния и Ню Мексико. Там то е необятно публикувано и даже отчасти индустриализирано. В други страни следим самобитен подем. Водещи в Европа в това отношение са Германия и Франция. В Германия този сегмент е релативно дребен от общото строителство, само че размерът му пораства с към 20% на година. Подобни процеси следим и в Австралия и Нова Зеландия.

Традициите в доста страни от третия свят също не са прекъсвани. В някои страни на Африка и Азия страните подтикват строителството с естествени материали заради неговия обществен резултат. В дребното кралство Бутан опазването на природата и строителството с естествени материали е национална политика.



Детски еко-център, Фрайбург, Германия

Може ли строителството с естествени материали да бъде конкурентно преимущество в основния бранш туризъм?

Смятам, че може. Туристическите здания от естествени материали в България са на международно равнище и се радват на известност освен у нас а и в чужбина.

Първата глинена къща бе издигната в село Лещен. Тя бързо доби огромна известност като " Къщичката на Флинстоун ". В следствие притежателите построиха вилно населено място на юг от Гоце Делчев. Преди две години у нас отвориха порти и нови ваканционни селища от естествени материали.

За наслада все по-често остарели къщи се възвръщат в първичния им тип. Използват се естествени материали и достоверните строителни техники.



Къщичката на Флинстоун в с. Лещен
``


Глинена къща във вилно населено място „ Омая “



Екоселище „ Глинените къщи ” в с. Извос край Белоградч



Възстановена къща в с. Косово. Арх. В. Вълчанова

По-трудно ли покриват здания строени с естествени материали нормативните строителни условия?

Ренесанс на строителство с естествени материали се вижда в последните 30 години. Това е релативно къс интервал. Затова и в международен мащаб съществува недостиг на стандарти и нормативи. В Европа единствено Германия и Франция могат да се похвалят с такава нормативна база. У нас опитите да се разработят стандарти и нормативи не срещнаха схващане от страна на страната в лицето ма Министерство на регионалното развитие. Малкото, реализирано до в този момент, е „ на парче ” и е дело на Асоциация за строителство с естествени материали (АСЕМ).

Въпреки това, ние проектантите съумяваме да се впишем в настоящата нормативна база. Успешно пазиме своите планове. Отговорът на въпроса „ Възможно ли е узаконяването на здания от естествени материали? ” е позитивен. Има доста утвърдени планове и реализации. Сградите покриват условията за сеизмична резистентност, енергийна успеваемост и другите строителни правила.



Процес на строителство с естествени материали

Представете си, че сте вложител във ваканционно населено място. Бихте ли предпочел - към този момент в качеството си на бизнесмен - да го изградите с естествени материали? В случая за Вас с изключение на естетиката значими биха били нужният размер вложения и предстоящата възвращаемост в съпоставяне със общоприетите строителни технологии.

Засега е у нас разноските за този вид строителство са съизмерими с разноските при обичайното строителство. Същото важи и за поддръжката. В богатите страни са нужни по-големи вложения заради по-висока цена на труда. Узаконяването, както към този момент споделих, не е проблем. Трудно може да се окаже намирането на реализатори. Тъй като строителството с естествени материали обаче не е комплицирано, строители могат да бъдат подготвени.

Необходимо е вложителят авансово да разиска със експерт преимущества и дефекти за своя съответен план.



Комплекс от глинени къщи „ Под скалите “, с. Илинденци

След извършен референдум на 11.06.2017 година община Трън отхвърли капиталово предложение за златодобив и дефинитивно реши да следва природосъобразен курс на развиване. Как би се вписало строителството с естествени материали в такава общинска политика?

В предишното Трънският край се е славил със своите майстори строители. Би било отлично в случай че традицията се възобнови.

Основните преимущества на естествените материали са естетика с природата и здравословна среда на обитаване. Те не са токсични. Глината балансира влажността и температурата в пространствата и защищава от алергични и ревматични болести. Глинените стени ни пазят от електромагнитни предавания три пъти по-добре от камъка и бетона. Сградите от естествени материали са „ дишащи ” и не разрешават образуването на плесени. Всичко това се цени и от туристите.

Преимуществата за природата са, че по време на строителството транспортните разноски са доста по-ниски. Достатъчна е и единствено 2-3% от силата, нужна на бетона, печените тухли, керемидите, металите и т. н. Не на последно място естествените материали се рециклират изцяло.
Като главен минус бих изтъкнал, че естествените материали мъчно подлежат на стандартизиране. Например глината във всяко находище е друга и работата с нея изисква самостоятелен метод.

Има ли финансови тласъци (еврофондове, облекчени банкови заеми и др.), подпомагащи строителството с естествени материали?

Не ми е известно да съществува политика за финансово стимулиране на този тип строителство. Това не изключва опцията обособените общини да разработят лични тласъци за подобен тип здания. Законът за устройство на територията разрешава на общинските препоръки да вкарат характерни правила в тази посока.

У нас кирпичени постройки сякаш не се възприемат като скъпо архитектурно завещание. Само до преди стотина години обаче жилищният фонд на България е бил най-вече кирпичен. Подпомага ли страната или Европейски Съюз притежатели, искащи да запазят към момента възстановими здания, строени по тази технология?

Държавата и Европейският съюз нямат настояща политика в тази област. Въпреки това преди няколко години в местността „ Белите брези “ на Природен парк Витоша страната в лицето на дирекцията на паркa избра да построи с напълно естествени материали детски екоцентър. Проектът се осъществя с европейско финансиране. Това е един насърчителен образец.



Глинена къща в с. Баня, покрай Иракли.

По-евтино ли е притежател да реставрира сграда, строена с естествени материали по технология от предишното, вместо да я унищожи и построи още веднъж съгласно днешната строителна процедура?

Да, по-евтино е, само че тук цената даже не трябва да е главен аршин. По-важно е да се резервира образа и духа на остарялата постройка. Те са неповторими.



За изработката на тази къща е употребен остарял икономически заслон. Стените и декорациите са построени и измазани с глина и плява. Собственик Сюзън Хаган, с. Хотница, В. Търновско.

Коя е целевата група на уъркшоповете и образованията, които оферирате по тематиката строителство с естествени материали? Имате ли информация, вземат решение ли се участници в следствие да строят с естествени материали?

При мен идват хора на друга възраст и с всевъзможни специалности. Обединява ги ползата към екологичното строителство. Много от тях желаят да реставрират старите си къщи. Други имат намерение да построят нови. Рано или късно минават към планиране и строителство.



Проект за глинена къща.

Проследявайки интереса към строителството с естествени материали у нас през последните 10-15 години, какъв ще бъде съгласно Вас ползата към него в бъдеще?

През последните години ползата към този тип строителство нараства в международен мащаб. Изграждат се новии се възвръщат съществуващи остарели здания. Дори международно известни архитекти се насочват към глината. Арх. Нормън Фостър да вземем за пример употребява пресовани глинени блокове в собствен план за летище за дронове в Руанда. Но още сме надалеч от равнища, които са нужни, с цел да приказваме за промишленост. Строителство с естествени материали ще остане бутикова ниша.

По случай своята 40-та годишнина през 2010 г.американското списание Smithsonian magazine издаде юбилеен брой, в който се предвиждат 40-те неща, които се чака да се случат през идващите 40 години. На първо място е посочено: “Усъвършенствани здания ще се вършат от тиня ”.

С горделивост мога да заявя, че въпреки и малцина, постройките от естествени материали, строени в България, са на международно ниво. Ценят се както у нас по този начин и в чужбина.



Проект на летище за дроновев Руанда. Арх. Нормън Фостър.

*Арх. Георгиев е преподавател на интернационалните конференции по екостроителство. Има изявления в България, Съединени американски щати и Австрия. Участвал е в курсове по земна архитектура в Англия, Германия, Индия и Съединени американски щати. Завършил е УАСГ и работи на свободна процедура.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР