Архиепископията на Сан Франциско обявява фалит, тъй като е изправена пред над 500 дела за сексуално насилие

...
Архиепископията на Сан Франциско подаде молба за обявяване в несъстоятелност
Коментари Харесай

Архиепископията на Сан Франциско подаде молба за обявяване в несъстоятелност по глава 11, тъй като е изправена пред повече от 500 дела за сексуално насилие над деца.

„Нещастната реалност е, че Архиепископията няма нито финансовите средства, нито практическата способност да съди поотделно всички тези искове за злоупотреба и следователно, след дълго обмисляне, стигна до заключението, че процесът на фалит е най-доброто решение за предоставяне на справедливо и справедливо обезщетение на невинни оцелели, които са пострадали“, каза архиепископ Салваторе Кордилеоне в съобщение за пресата в понеделник.

Катедралата Базиликата на Свети Петър и Павел, главна църква на римокатолическата архиепископия на Филаделфия, видяна през март 2020 г. class= Катедралната базилика на Свети Петър и Павел, главна църква на римокатолическата архиепископия на Филаделфия, видяна през март 2020 г. Gilbert Carrasquillo/Getty Images/FILE

Енории, училища, гробища и свързани с тях организации и министерства не са включени в документацията, според съобщението.

„Сериозно се съмняваме, че архиепископията на Сан Франциско не разполага с активи, за да уреди тези съдебни дела“, се казва в изявление на Мрежата на оцелелите от малтретиране от свещеници. „Намираме за обезпокоително, че архиепископ Кордилеоне твърди, че това е „най-добрият начин“ за разрешаване на делата на жертвите.“

Архиепископията се позовава на калифорнийски закон, който суспендира давността за сексуално насилие между януари 2020 г. и декември 2022 г., отваряйки тригодишен прозорец, в който жертвите имаха до 40-годишна възраст или пет години от момента, в който малтретирането им е било открито, да заведат граждански искове срещу тях предполагаеми насилници.

„По-голямата част от повече от 500 иска произтичат от твърдения за сексуално насилие, извършено преди 30 или повече години, включващо свещеници, които вече не са активни в служение или са починали“, каза архиепископията.

Ватиканските следователи , архиепископ Чарлз Шиклуна, от Малта, вляво, и монсеньор Жорди Бертомеу, от Испания, се разхождат извън Апостолическата нунциатура по време на почивка от среща с хора, които твърдят, че са малтретирани от католическата светска група Sodalitium Christianae Vitae (SCV) в Лима, Перу, Вторник, 25 юли 2023 г. Следователите започнаха проверка на SCV с разпити на негови представители, предполагаеми жертви и журналисти, които са разследвали обвинения срещу братството за предполагаемо сексуално насилие и финансова корупция. (AP Photo/Martin Mejia) Ватиканските следователи, архиепископ Чарлз Шиклуна, от Малта, вляво, и монсеньор Жорди Бертомеу, от Испания, се разхождат пред Апостолическата нунциатура по време на почивка от среща с хора, които твърдят, че са злоупотребявани от католическата светска група Sodalitium Christianae Vitae (SCV) в Лима, Перу, вторник, 25 юли 2023 г. Следователите започнаха проверка на SCV с разпити на негови представители, предполагаеми жертви и журналисти, които са разследвали обвинения срещу братството за предполагаемо сексуално насилие и финансова корупция. (AP Photo/Martin Mejia) Мартин Меджия/AP/FILE

Заявлението в Сан Франциско идва, след като католическата епархия на Оукланд по подобен начин подаде молба за защита от фалит през май, след като получи повече от 330 иска за сексуално насилие.

Католическата църква като цяло е изправена пред силна критика за реакцията си на множество доклади, описващи десетилетия на сексуално насилие, системни провали и прикриване в множество страни.

Папа Франциск каза, че църквата има „нулева толерантност“ към злоупотребите в интервю миналата година за партньорския канал на CNN Португалия. Папата каза, че е „отговорен това да не се случва повече“ и отбеляза, че „един свещеник не може да остане свещеник, ако е насилник“.

Архиепископията на Сан Франциско заяви, че подаването по Глава 11 „позволява всеки иск да бъде оценен по същество, осигурява прозрачност на процедурите и на финансите (на архиепископията) и дава на ищците право на глас в резултата“.

Святото Именската катедрала се вижда на 2 януари 2019 г. в Чикаго, Илинойс. Катедралата е седалище на Чикагската архиепископия. class= Катедралата на Светото име се вижда на 2 януари 2019 г. в Чикаго, Илинойс. Катедралата е седалище на Чикагската архиепископия. Kamil Krzaczyski/AFP/Getty Imagesz

Архиепископията ще разработи план за реорганизация, „който се основава на налични активи и застрахователно покритие, които да бъдат използвани за уреждане на искове с преживели насилие“, се казва в съобщението.

„Въпреки че групата на оцелелите е сигурна, че архиепископията е морално банкрутирала, тя не вярва, че е толкова финансово затруднена, колкото твърди“, каза мрежата на оцелелите от насилие.

„Този ​​фалит ще има много предимства за архиепископ Кордилеоне. За тези, които са пострадали от сексуални престъпления срещу деца, извършени в Архиепископията, няма полза от тази жестока и, според нас, неоправдана правна тактика. SNAP вярва, че децата, а не тайните и активите, са това, което трябва да бъде защитено“, се добавя в изявлението.

Архиепископията на Сан Франциско обслужва повече от 440 000 католици в окръзите Сан Франциско, Сан Матео и Марин, според нейния уебсайт.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР