Археолозите са на път да разкрият трета тракийска гробница със

...
Археолозите са на път да разкрият трета тракийска гробница със
Коментари Харесай

Археолози откриха трета тракийска гробница със стенописи

Археолозите са на път да разкрият трета тракийска гробница със фрески на равнището на Казанлъшката и тази в Александрово.

За страдание те са разкрили части от стенописите в иманярски ров, което значи, че тракийската живопис в гробницата е потърпевша.

Надеждите са страната да отпусне финансиране от фонда за спешни разкопки. Но до тогава са оповестили благотворителна акция.

В региона на Хасково има стотици могили, които евентуално крият гробници. И конкуренцията с иманярите е неравна и надалеч не в интерес на археолозите. Но тук, до село Текето, се надяват не всичко да е изгубено. Около един от иманярските ровове отриват части от фрески.

" Тук имаме единствено най-горния слой, най-финия, щукатурата. Тя се извършва от доста фина хоросанова мазилка с мраморен прахуляк нормално, с цел да стане толкоз фина и върху нея се нанася цветната украса. Това е с мрачно алено оранжево. Имаме тук нещо като зелено, една линия ", съобщи археологът доцент доктор Георги Нехризов.

Някои от цветните части дават обещание същинска сензация. Те пасват идеално на декоративния фриз, който огражда стенописите – като този в гробницата в Александрово.

" Този пояс, с който приключва фигуралната сцена на ловната сцена на гробницата. Това е така наречен Киматийон. Лесбоски киматион, поредност от кини, които са чисто украсителен орнамент. Същият може да го забележим в Казанлък. Този киматийон участва единствено на тези, в които има фигурални подиуми. Същото се отнася и за другите елинистически гробници, открити не в Тракия, в Гърция и Италия ", добави доцент доктор Георги Нехризов.



Това прави идното разобличаване извънредно вълнуващо, тъй като ще даде скъпа информация за живота и бита на траките от тази ера и ще доизгради историята им. Могилата, която крие гробницата, сигурно не е от дребните – 7 метра висока, 40 е диаметърът. Освен стенописите иманярите са разрушили сигурно и част от стените ѝ.



" Ето това са част от тези блокове, които сме изкарали. Вижте обработката, рустифицирането. Разбили са стената, това е от разрушената стена. Това е туф, скалата е туф. Интересното е, че в региона няма туф. Най-вероятно са ги носили от Кърджалийско. Гробницата би трябвало да чакаме тук някъде, входът е в този сектор ", разяснява доцент доктор Георги Нехризов.

Точното място на входа ще може да се разкрие с геофизично проучване. Но надали ще има изненади. Следвайки слънчевите си култове траките евентуално са избрали най-огряваните страни на могилата. Археолозите считат, че до месеци ще съумеят да разкрият скъпата гробница и е значимо да се намесят бързо.



" Всички могили в региона са извънредно разкопани, скоро даже имаше хванати от полицията иманяри преди 2-3 години тук в това село и още се води дело ", сподели още доцент доктор Георги Нехризов.

И макар че Министерството на културата има фонд за спешни разкопки към момента учените нямат финансиране. И с цел да не рискуват да пропуснат този археологически сезон извадили дарителска сметка и оповестили благотворителна акция.

Вижте още във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР