Археолози във Видин проучват една от кулите на антична Бонония.

...
Археолози във Видин проучват една от кулите на антична Бонония.
Коментари Харесай

​Археолози във Видин проучват една от кулите на антична Бонония

Археолози във Видин изследват една от кулите на антична Бонония. Казват, че това е най-масивната римска цитадела по поречието на Дунав у нас. Тъй като за обекта няма финансиране дружно с доброволци близо 20 дни работят без възнаграждение.

Видин

На кула от западната крепостна стена на Бонония се натъкват инцидентно преди 30 години при градеж на жилищен блок. Наскоро археолози възобновяват разкопките на обекта. Разкриват крепостната стена, чиято ширина е 4 метра.
доцент доктор Здравко Димитров, археолог: Пред нея се открива и в този момент сега изследваме кула с десетоъгълна форма, която няма до в този момент проучена в България. И също така запазеността тук на архитектурните структури е доста добра.
Останките от римското населено място са под самия град и по тази причина са пощадени от иманярите.
доцент доктор Здравко Димитров, археолог: Тук ние откриваме безусловно всички пластове, от османската ера, от средновековната ера по времето на видинското царство и късната древност от 4 до 6 век, с едно голямо количество находки в тези пластове.
Целта е откакто бъде проучена и реставрирана, цялата крепостна стена, да може да се види и от туристите.
Ваня Ставрева, археолог: Обекта е многоообещаващ. Видин върви върху историята си. Тя може да бъде показана... А всичко това е в нашия град и няма проблем да бъде показано и експонирано, което ще притегли в допълнение туристически поток.
Заедно с археолозите, като доброволци работиха възпитаници и студенти. От общината изпратиха на помощ строителна група.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР