Археолози в Южен Ирак са открили останки от кръчма, датираща

...
Археолози в Южен Ирак са открили останки от кръчма, датираща
Коментари Харесай

В Ирак откриха таверна на 5000 години

Археолози в Южен Ирак са разкрили остатъци от механа, датираща отпреди близо 5 000 години , заяви Агенция Франс Прес.

Американско-италиански екип е направил находката в руините на античния Лагаш, североизточно от актуалния град Насирия, за който към този момент е известно, че е бил един от първите градски центрове на шумерската цивилизация в античен Ирак.

Съвместният екип от университетите в Пенсилвания и Пиза откри остатъци от примитивна хладилна система , огромна пещ, пейки за хранене и към 150 купи за сервиране.

В купите са открити рибни и скотски кости, както и доказателства за пиянство на бира, което е било необятно публикувано измежду шумерите.

" Така че имаме ледник, стотици съдове, подготвени за сервиране, пейки, на които хората са сядали... а зад хладилника има пещ, която е била употребена за подготвяне на храна ", описа пред Агенция Франс Прес ръководителят на плана Холи Питман.

" Това, което разбираме е, че това е място, където хората - елементарните хора - биха могли да дойдат да се хранят и да пият и не е елементарна къща ", сподели тя.

" Наричаме го таверна, тъй като бирата е най-разпространената напитка, даже повече от водата измежду шумерите ", сподели тя, като означи, че в един от храмовете, разкопани в региона, " е имало рецепта за бира, която е открита на клинописна плочка ".

Първите градове в света се развиват на територията на сегашен Южен Ирак, откакто развиването на селското стопанство разрешава появяването на нови обществени съсловия, които не се занимават директно с производството на храна.

Районът на Лагаш , покрай сливането на реките Тигър и Ефрат, е наименуван от античните " градината на боговете " поради плодородието си и дава началото на редица шумерски градове, датиращи от ранния династичен интервал.

" Лагаш е бил един от значимите градове в Южен Ирак ", споделя иракският археолог Бакер Азаб Вали пред Агенция Франс Прес, откакто работи с американско-италианския екип на обекта.

" Жителите му са зависели от земеделието, отглеждането на животни, риболова, само че и от обмена на артикули ", сподели той.
Питман съобщи, че екипът е припрян да научи повече за заниманията на хората, които са употребявали таверната в нейния подем през към 2700 година прочие н. е., което ще хвърли нова светлина върху обществената конструкция на първите градове.

Ще би трябвало да се направи обстоен разбор на пробите, взети по време на разкопките, които екипът приключи през ноември.

" Има толкоз доста неща, които не знаем за този ранен интервал на пораждане на градовете, и това е, което ние изследваме ", показа тя.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР