Археолози в Перу откриха гробница на 3000 години, в която

...
Археолози в Перу откриха гробница на 3000 години, в която
Коментари Харесай

Археолози в Перу откриха гробница на 3000 години

Археолози в Перу откриха гробница на 3000 години, в която евентуално е бил заровен почитан набожен водач, заяви Ройтерс.

Свещеникът, наименуван „ Жрецът на Пакопампа “, което препраща към високопланинската археологическа зона, където е открита гробницата, беше открит под шест пласта пепел, смесени с черна пръст. Заедно с него бяха открити украсени керамични купи и печати, които загатват за потреблението на антична ритуална багра за тяло, присъща за хора от елита, сподели Министерството на културата на Перу.

Два други печата бяха открити по горната външна страна на гробницата – един с антропоморфно лице, гледащо на изток, а различен с изображение на ягуар, извърнат на запад.

Ръководителят на плана Юджи Секи изясни, че огромният размер на гробницата (близо два метра в диаметър и един метър дълбочина) е „ доста чудноват “. Същото се счита и за позицията на откритото тяло, легнало с лицето надолу, едната му половина изпъната, а краката кръстосани.

Заедно с тялото беше открита кост под формата на тупу – огромна игла, употребена от индианците от Андите за задържането на наметала и пончо.

Археологическият план „ Пакопампа “ съществува от 2005 година насам, се споделя в известие на Министерството на културата на Перу. Скалните пластове демонстрират, че жрецът е бил заровен към 1200 година прочие Хр. - към пет века по-рано от гробниците на „ Дамата от Пакопампа “ и „ Жреците на змийския ягуар от Пакопампа “, открити надлежно през 2009 година и 2015 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР