Археолози в Перу откриха гробница на 3000 години, в която

...
Археолози в Перу откриха гробница на 3000 години, в която
Коментари Харесай

Жрецът на Пакопампа: Нови открития в Перу

Археолози в Перу откриха гробница на 3000 години , в която евентуално е бил заровен почитан набожен водач, заяви Ройтерс.

A group of Japanese and Peruvian archaeologists have discovered the 3000-year-old tomb of a priest in Peru
The body, its lower extremities partially flexed, was oriented from south to north
— Reiner Grißhammer  (@erlesen)
Свещеникът, наименуван „ Жрецът на Пакопампа “, което препраща към високопланинската археологическа зона, където е открита гробницата, беше открит под шест пласта пепел, смесени с черна пръст . Заедно с него бяха открити украсени керамични купи и печати, които загатват за потреблението на антична ритуална багра за тяло, присъща за хора от елита , сподели Министерството на културата на Перу.

FoxNews: Archaeologists in northern Peru unearth 3,000-year-old tomb believed to honor priest
— Mooha Swartz (@CyberAnonymous)
Два други печата бяха открити по горната външна страна на гробницата -  един с антропоморфно лице, гледащо на изток, а различен с изображение на ягуар, извърнат на запад .

Ръководителят на плана Юджи Секи изясни, че огромният размер на гробницата (близо два метра в диаметър и един метър дълбочина) е „ доста чудноват “. Същото се счита и за позицията на откритото тяло, легнало с лицето надолу, едната му половина изпъната, а краката кръстосани .

Archaeologists in northern Peru unearth 3,000-year-old tomb believed to honor priest
— New York Post (@nypost)
Заедно с тялото беше открита кост под формата на тупу - голяма игла, употребена от индианците от Андите за задържането на наметала и пончо .

Археологическият план „ Пакопампа “ съществува от 2005 година насам, се споделя в известие на Министерството на културата на Перу.

Tomb was covered with six layers of ash mixed with black earth and was decorated with ceramic bowls and two seals
— KTVU (@KTVU)
Скалните пластове демонстрират, че жрецът е бил заровен към 1200 година прочие Хр. - към пет века по-рано от гробниците на „ Дамата от Пакопампа “ и „ Жреците на змийския ягуар от Пакопампа “, открити надлежно през 2009 година и 2015 година

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР