Археолози установиха, че загадъчната жълтеникава течност в бронзов съд, открит

...
Археолози установиха, че загадъчната жълтеникава течност в бронзов съд, открит
Коментари Харесай

Откриха „еликсир на безсмъртието“ в древна китайска гробница

Археолози откриха, че загадъчната жълтеникава течност в бронзов съд, открит в китайска гробница на 2000 години, е именитият "еликсир на безсмъртието ", съобщи Българска телеграфна агенция.
Бронзовият съд е открит при разкопки на гробница на аристократ в провинция Хънан в края на предходната година. Той съдържал 3,5 л течност, която излъчвала мощна миризма на алкохол. Първоначално археолозите помислили, че това е вино. В тези времена китайците правели вино от ориз и сорго и го употребявали при ритуални жертвоприношения и церемонии.
Лабораторният разбор обаче разкрил, че това е нещо доста по-интересно. Течността се състои от калиев нитрат и алунит - главните съставки на балсам, споменаван в антични даоистки текстове.
Еликсирът едва ли е осигурявал величие. Калиевият нитрат се употребява в месопреработвателната индустрия, за торове и фойерверки. Алунитът се употребява за произвеждане на стипца. Тя се поставя в туршии и в бакпулвера и е относително безвредна. Калиевият нитрат във високи дози обаче носи опасности - като се стартира от възпаления на очите и кожата и се стигне до анемия, бъбречна непълнота, даже гибел. Дали античните китайци в действителност са пили подобен балсам, или той е употребен единствено ритуално в погребалната гала, не е ясно.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР