Археолози са открили в северната част на Ирак скални рисункина

...
Археолози са открили в северната част на Ирак скални рисункина
Коментари Харесай

Археолози откриха скални рисунки на 2700 години в иракския град Мосул

Археолози са разкрили в северната част на Ирак скални рисунки на 2700 години , изобразяващи военни подиуми и дървета от времето на Асирийската империя, съобщи Асошиейтед прес.

Резбите върху мраморни плочи са открити във втория по величина град в Ирак, Мосул, от специалисти, които работят по възобновяване на мястото на античната врата Машки , разрушена с булдозери от бойци на групировката " Ислямска страна " през 2016 година

Фадхил Мохамед, началник на реставрационните работи, съобщи, че екипът е бил сюрпризиран да открие " осем стенописа с надписи, декоративни рисунки и йероглифи " .

Машки е била една от най-големите врати на Ниневия, античен асирийски град в тази част на историческия район Месопотамия.
Откритите резби демонстрират войник, който се готви да изстреля стрела, до момента в който на други са изобразени палмови дървета. 

" Писанията демонстрират, че тези фрески са построени или направени по време на ръководството на цар Сенахериб ", добавя Мохамед, визирайки владетеля на Неоасирийската империя, управлявал от 705 до 681 година пр.н.е.

Групировката " Ислямска страна " завладя огромни елементи от Ирак и Сирия през 2014 година и провежда акция за систематично заличаване на скъпи археологически обекти в двете страни. Екстремистите вандалски разрушаваха музеи и унищожиха огромни археологически обекти в желанието си да заличат историята.

Иракските сили, подкрепяни от ръководена от Съединени американски щати интернационална коалиция, освободиха Мосул от " Ислямска страна " през 2017 година Две години по-късно екстремистите изгубиха и последното парче земя, което в миналото са направлявали.

На територията на сегашен Ирак са се намирали някои от най-ранните градове в света . Хиляди археологически обекти са разпръснати из цялата страна, където в миналото са живели шумери, вавилонци и асирийци .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР