Археолози са открили първите доказателства, които показват, че аборигените са

...
Археолози са открили първите доказателства, които показват, че аборигените са
Коментари Харесай

Археологически находки пренаписват историята на хората в Австралия

Археолози са разкрили първите доказателства, които демонстрират, че туземците са населявали Австралия в продължение на минимум 65 хиляди години, оповестява БиБиСи.

Откритието демонстрира, че тяхното идване на континента е било с към 18 хиляди години по-рано, в сравнение с се предполагаше.

Находката е направена, откакто археолозите са разкрили усъвършенствани артефакти в скален подслон в северната част на Зеления континент.

Според откривателите находките са най-старите каменни брадви и примитивни принадлежности за изобразяване.

Въпреки че има разногласия, учените по-рано бяха пресметнали, че първите хора са пристигнали в Австралия преди към 47 до 60 хиляди години.

" Успяхме да установим нова възраст на първото заселване в Австралия, като го изтеглихме обратно с към 18 хиляди години от предходната одобрена възраст от към 47 хиляди години ", показва проф. Крис Кларксън от Университета на Куинсланд.

" Това има големи последствия за всичко от историята за изселването на прачовеците от Африка до изгубването на огромната фауна и личното знание на туземците за това от кой момент са живели в тази страна ", добави ученият.

Според проф. Кларксън откритието, оповестено в сп. Nature, хвърля светлина върху човешката последователност, само че той признал, че новата датировка е в спор с предходни констатации на генетичните проучвания.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР