Археолози проучват древен град на маите, потънал по време на

...
Археолози проучват древен град на маите, потънал по време на
Коментари Харесай

Вулкан разкри град на маите

Археолози изследват античен град на маите, потопен по време на опустошително естествено злополучие. Експедицията е планувана преди години, само че се случва в този момент поради митинги на локалното население в Гватемала. Мястото на археологическите изследвания се счита за свещено.

На върха на угасналия вулкан се намира голямо езеро Атитлан. При разцвета на цивилизацията на маите на островите на това езеро е учреден огромен град с доста жилищни здания, храмове и площади.

Изследователите считат, че преди 2000 години вулканът е изригнал и отчасти е унищожил града, а останките от здания са потънали под вода на дълбочина от 20 метра. Оттогава за локалната Атлантида се носят единствено митове.

Преди няколко години локални риболовци откриват останките под вода, след което управляващите вземат решение да провеждат пълноценна експедиция. От 14 март тази година експедицията извършва задания за гмуркане с георефериране и събира данни за основаване на модели за фотограметрия и виртуални разходки. Намеренията са да се сътвори културен център, където хората да се срещат и да „ обикалят “ обекта посредством неговата цифрова реорганизация.

Изследователите откриват в езерото Атитлан остатъци от здания и фрагменти от керамика. Учените имат намерение да изготвят недодялан проект на подводния град и да проведат по-подробно търсене на разнообразни артефакти. Освен това археолозите се надяват да схванат каква тъкмо злополука е унищожила античното проспериращо населено място.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР