Археолози откриха в графство Кеймбриджшър колело от бронзовия век –

...
Археолози откриха в графство Кеймбриджшър колело от бронзовия век –
Коментари Харесай

Откриха най-древното огромно колело в "Британския Помпей"

Археолози откриха в графство Кеймбриджшър колело от бронзовия век – най-голямото и най-добре съхранено от известните на науката сходни устройства във Англия, оповестява The Guardian.

Възрастта на дъбовото колело се прави оценка на три хиляди години. Откритото в глинена кариера устройство е било прикрепено към главина и обгорено от огън, от който може да е изгоряло наколното село, ситуирано в миналото на приток на река Нене.

Колелото е намерено лежащо върху солидна дървена основа, която по-скоро е била стена или под. Вероятно то е било ситуирано на стена като бижу или е било донесено в работилница за ремонт.

В последния случай колелото може да е било част от конска талига. Според находките на археолозите античните поданици на селището в Кеймбриджшър са пренебрегвали риболова и са предпочитали да се прехранват със свинско, говеждо, еленско и зърнени култури.

Заедно с колелото в кариерата добре са се съхранили други артефакти от античното населено място – кухненски съдове, текстил, украшения, както и кости на животни.

В кариерата е открит и череп на жена. Дали тя е била заровена, или е попаднала тук принудително, не е ясно. Останките са открити до входа на огромна къща. Учените възнамеряват да проведат генетичен разбор на нейните зъби.

За най-древното колело във Англия се счита устройство от бронзовия век, намерено на стоянката Флаг Фен до Питърбъро. Но то има по-малки размери и се е съхранило зле. Находката на учените се отнася към историческа ера, предшестваща завладяването на Британските острови от Римската империя

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР