Археолози откриха уникална находка при разкопките на Солницата край Провадия

...
Археолози откриха уникална находка при разкопките на Солницата край Провадия
Коментари Харесай

Откриха гроб на 6300 години при разкопки на Солницата край Провадия

Археолози откриха неповторима находка при разкопките на Солницата край Провадия – всеобщ гроб на 6300 години.

Солницата край Провадия е най-старият укрепен град в Европа. Хора са се открили трайно на мястото още през далечната 5500 година преди Христа, а преди към 6700 години, (4700 години прочие Хр.), жителите на тогавашното село издигат крепостна стена, с ширина два метра, към находището на сол и прилежащите къщи.

По време на настоящите разкопки археолозите открили, че селището е имало четири обособени квартали, където локалните са живеели.

„ Установихме и втория вход на крепостта и се оказа, че дружно с първи, като се пресекат улиците, които са минавали през тях, селището е имало четири квартала, четири сегментовидни квартала “ изясни пред btv ръководителят на разкопките проф. Васил Николов.

Зад стените на Солница е имало къщи направени от дърво и глина, които са се извисявали на по няколко етажа.

„ Удивен съм от подовите структури, от стените, от пещите. И всичко това е било на първия, на втория и третия етаж. Трудно си представям по какъв начин е изчислявано, по какъв начин е направено единствено от дърво и глина “ описа проф. Николов.

Най-значителната находка при разкопките е всеобщ гроб, който се намира на дъното на солницата. Той е основан откакто находището на сол към този момент не е функционирало, преди към 6300 години.

Археолозите го считат за извънредно значим, тъй като поддържа теорията, че солницата е спряла да действа поради климатични промени. Най-вероятно засушаване, което е довело и до занемаряване на крепостта.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР