Археолози откриха скелета на човек, загинал при загадъчни обстоятелства. Заради

...
Археолози откриха скелета на човек, загинал при загадъчни обстоятелства. Заради
Коментари Харесай

Откриха скелета на `най-нещастния човек в историята`

Археолози откриха скелета на човек, умрял при загадъчни условия.

Заради първичното умозаключение на учените, че причина за гибелта на античен гражданин на Помпей е рухване на голяма канара върху него, той беше избран като най-нещастният човек в историята. Според археолозите, пробвайки да избяга от изригналия вулкан Везувий през 79 година, той е бил застигнат от канара, изхвърлена от кратера. 

Скелетът е ситуиран в канара, като в началото учените разкрили краката и част от гръбначния дирек, които били съвсем непокътнати. Преди да отместят скалата от останалата част от тялото на индивида, те считали, че тя е напълно премазана. 

" Огромен каменен блок е затиснал горната част на тялото, смазвайки горната част на гръдния панер и главата, която чакаме да открием под скалата ", споделиха хора от археологическия екип, представени от " Индипендънт ". 

Учудването им обаче било още по-голямо, когато те разкрили, че останалата част от скелета е непокътната. 

Засега версията за гибелта на античния човек е задушаване от пирокластичен поток -  бързо движещ се поток от свръхнагорещени скали, сажди и токсични газове, които се образуват по време на избухливи вулканични изригвания и могат да доближат скорост до 750 км. ч. и температура от 1000 градуса.

По-голяма част от жителите на Помпей и близкия град Херкулан не за починали от лавата, а точно от големия облак от нажежен газ, който покрил града. 

Откритите остатъци ще бъдат оценени. По костите са открити следи от фрактури, чиито генезис занапред ще бъде конкретизиран, тъй че да бъдат възобновени последните моменти от живота на античния гражданин на Помпей. 

Скелетът беше открит в региона на нови разкопки. По-рано този месец на това място, при издирването на остатъци от огромна римска резиденция археолозите откриха овъглени остатъци на кон, който също е починал при изригването на Везувий. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР