Археолози откриха съкровище от златни и сребърни монети край френския

...
Археолози откриха съкровище от златни и сребърни монети край френския
Коментари Харесай

Във Франция откриха уникално съкровище от монети

Археолози откриха богатство от златни и сребърни монети край френския град Дижон, оповестява в. „ Фигаро “.

Съкровището се състои от 34 монети, от тях 10 са златни. Те са били скрити в дребна бронзова кутийка и са се съхранявали под пода на една от къщите. Най-старата монета датира от 1432 година, най-новата - 1494 година На тях са облиците на папа Николай V, Галеацо Мария Сфорца - херцога на Милано, крал Людовик XI, папа Инокентий VIII и други

„ Всички монети са задгранични, като се изключи две, които са отсечени от крал Людовик XI. Не е изключено, че техният притежател особено ги е подбрал и скрил “, разяснява нумизматът Паскал Лисрара.

Експертите допускат, че стопанинът на парите произлиза от аристократично семейство. Той е скрил задграничните монети, тъй като крал Шарл VIII е забранил тяхното потребление през 1490 година В резултат на тази мярка те са били изкупувани на безценица. Монархът също по този начин е въвел мораториум за потреблението на монети, отсечени при Людовик XI, което изяснява тяхното наличие в съкровището.

„ Парите са били изцяло задоволителни, с цел да може един селяндур да изкара няколко години. Но за техния притежател сумата не е била огромна “, прави оценка находката историкът Стефан Алекс. Повечето от монетите са извънредно редки, тъй като доста от кралете от онази ера са се придържали към политиката да претопяват всички остарели монети.

Мястото на разкопките се държи в загадка поради интереса на иманярите. Изследователите допускат, че стопанинът на съкровището може би е скрил още няколко кутии или сандъци с монети.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР