Археолози откриха съкровище от златни и сребърни монети край френския

...
Археолози откриха съкровище от златни и сребърни монети край френския
Коментари Харесай

Във Франция откриха уникално съкровище от монети

Археолози откриха богатство от златни и сребърни монети край френския град Дижон, оповестява в. „ Фигаро “.

Съкровището се състои от 34 монети, от тях 10 са златни. Те са били скрити в дребна бронзова кутийка и са се съхранявали под пода на една от къщите. Най-старата монета датира от 1432 година, най-новата - 1494 година На тях са облиците на папа Николай V, Галеацо Мария Сфорца - херцога на Милано, крал Людовик XI, папа Инокентий VIII и други

„ Всички монети са задгранични, като се изключи две, които са отсечени от крал Людовик XI. Не е изключено, че техният притежател особено ги е подбрал и скрил “, разяснява нумизматът Паскал Лисрара.

Експертите допускат, че стопанинът на парите произлиза от аристократично семейство. Той е скрил задграничните монети, тъй като крал Шарл VIII е забранил тяхното потребление през 1490 година В резултат на тази мярка те са били изкупувани на безценица. Монархът също по този начин е въвел мораториум за потреблението на монети, отсечени при Людовик XI, което изяснява тяхното наличие в съкровището.

„ Парите са били изцяло задоволителни, с цел да може един селяндур да изкара няколко години. Но за техния притежател сумата не е била огромна “, прави оценка находката историкът Стефан Алекс. Повечето от монетите са извънредно редки , тъй като доста от кралете от онази ера са се придържали към политиката да претопяват всички остарели монети.-->

Мястото на разкопките се държи в загадка поради интереса на иманярите . Изследователите допускат, че стопанинът на съкровището може би е скрил още няколко кутии или сандъци с монети.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР