Археолози откриха древно бронзово гърне с течност, която според вярванията

...
Археолози откриха древно бронзово гърне с течност, която според вярванията
Коментари Харесай

В Китай откриха древен съд с „елексир на безсмъртието”

Археолози откриха антично бронзово гърне с течност, която съгласно вярванията на античните китайци, можела да подарява безконечен живот, оповестява изданието Science Alert.
Съдът е открит по време на разкопки в градския окръг Лоян, провинция Хенан в централната част на Китай. Гърнето се намирало в гробница с размери 210 квадратни метра и датира от интервала на западната династия Хан (от 202 година до н.е. до 8 година от н. е.). На същото място археолозите разкрили и други артефакти - други глинени гърнета и лампа.
Съдът бил цялостен с 3,5 литра течност, която ухаела на вино. Резултатите от разбора демонстрират, че наличието е примес от калиев нитрат и кварцов камък (алунит). Според учените сходна е рецептата на „ еликсира на безсмъртието ", прочут от някои даоистки текстове.
В античните цивилизации има разнообразни предписания за лекарството за безконечен живот, напомнят историците. Компонентите, от които било забърквано то, включвали злато, нефрит, живак, арсен, както и доста други субстанции с токсични свойства. Употребата на „ магическите " течности постоянно водела до интоксикация и гибел на дръзналите да опитат бъркоча. 
 Гробницата, в която е намерено гърнето с елексира. Снимка: CGTN Гробницата, в която е намерено гърнето с елексира. Снимка: CGTN
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР