Археолози откриха антична улица от древния град Филипопол в центъра

...
Археолози откриха антична улица от древния град Филипопол в центъра
Коментари Харесай

Археолози откриха римска улица в центъра на Пловдив

Археолози откриха антична улица от античния град Филипопол в центъра на Пловдив, съобщи Българска национална телевизия.

Извършените изследвания са във връзка реконструкцията на актуалния площад "Централен ". Днес под него се намират огромна част от останките на Филипопол.

Откритата римска улица се е намирала на входа на античния площад. Предполага се, че е построена в средата на трети век.

Археологът Мая Мартинова изясни, че по улицата се е достигало до комерсиалната част на градския площад, наречена "агора ".

Площадът представлявал квадрат с намерено пространство, с портици от четирите страни и магазини във верижен проект от източната, южната и западната страна, описа Мартинова.

Новооткритото трасе се е пресичало с друга улица, за която се знае още от 80-те години на предишния век. Новите открития демонстрират главните стадии в построяването на уличната система на античния Филипопол.

По думи на Мартинова става въпрос за най-ранните улици в града, като едната е от трамбовка. След това има още две улични равнища, които са от сиенитни плочи.

При разкопките са разкрити добре непокътната част от глинен тръбопровод и канализационна система.

Новооткритата антична улица ще бъде проучена единствено отчасти. Тя ще бъде експонирана, откакто завърши реконструкцията на актуалния площадна Пловдив, а до нея ще бъдат изложени останките от колони и фасади от античните здания на Филипопол.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР