Археолози от Глазгоу (Шотландия) извадиха от земята, а след това

...
Археолози от Глазгоу (Шотландия) извадиха от земята, а след това
Коментари Харесай

5000-годишен камък в Шотландия остава загадка

Археолози от Глазгоу (Шотландия) извадиха от земята, а по-късно още веднъж закопаха каменна плоча на възраст 5000 години, на която са изобразени вихрови геометрични модели, написа пише LiveScience.

Камъкът Кочно (The Cochno Stone) с размери 18 на 8 метра е открит през 1887 година, когато го разкопал археологът Джеймс Харви (James Harvey) в Шотландия във плантация в Западен Дънбартъншър (West Dunbartonshire).

 камъкът Кочно Подобни рисунки се откриват и на други места, само че камъкът Кочно се счита за един от най-хубавите образци на сходно изкуство в Европа. Уви, през 1965 година вандали надраскали камъка с графики и го развалили, по-късно археолозите го погребали подземен, с цел да го защитят от хулигани.

Това лято археолозите са употребявали технология за 3D визуализация, с цел да сформират детайлна цифрова летопис на мястото. Повторното изваждане на камъка разкрило и графитите, и линии, съзнателно сложени от археолога Лудвиг Ман, който работил на мястото през 1937 година.

 камъкът Кочно Ман нарисувал линии на камъка Кочно, с цел да мери праисторическото произведение на изкуството и да откри дали то има връзка с астрономични явления, да вземем за пример със затъмненията. Ман самичък опровергал тази опция.

 камъкът Кочно Информацията за разкопките още веднъж възбудила интереса към The Cochno Stone и първи откликнали уфолозите, които считат, че на плочата е изобразена карта, единствено че не на околност, а звездна.

 камъкът Кочно Според тях някои знаци доста наподобяват на шаблонизирани изображения на звезди с орбити на планети към тях. Освен това на плочата, с изключение на знаци, има и изображение на стъпала с четири пръста, а на нашата планета няма „ четирипръсти хуманоиди “.

 камъкът Кочно Археолозите пък се надяват, че един ден територията към камъка Кочно ще бъде охраняема и няма да им се постанова да крият неповторимия артефакт подземен.

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР