Археолози, музейни работници, основатели на музейното дело в Горна Оряховица

...
Археолози, музейни работници, основатели на музейното дело в Горна Оряховица
Коментари Харесай

Експонираха непоказвани досега уникати в обновената зала “Археология” на музей в Горна Оряховица

Археолози, музейни служащи, създатели на музейното дело в Горна Оряховица и доста посетители се стекоха в събота в Историческия музей за формалното разкриване на зала „ Археология “. Новите уреди основават удобна среда за запазване и показване на движимото културно завещание. В модерната зала за първи път намират място предмети с научна стойност, съхранявани досега в хранилището на музея. Новата експозиция показва и най-ценните находки от възобновените през 2015 година разкопки на античната цитадела Ряховец.

„ Ако има някой същински благополучен през днешния ден, това съм аз. Спомням си по какъв начин на инат на тогавашните закони и благодарение на горнооряховската общност, създадохме този Музей. Щастлив съм да видя, че нашето дело има почтени продължители.В библиотеката на Музея има една книга – читанката на Иван Момчилов от 1859 година Искам да ви завещая нейното посвещение: „ Обичай отечеството си и в никакъв случай не пожелавай друго родно място с изключение на него ”, обърна се към днешните музейни служащи създателят на музейното дело Йордан Димитров.

“Много хора ни помогнаха със средства, труд, хрумвания. Обновяването на залата стартира по план, финансиран от Министерството на културата и дофинансиран от Общината. С неоценимата помощ на Регионалния исторически музей във Велико Тръново”, сподели шефът на музея в Горна Оряховица Пламен Мадемов.

“Хубаво е да се върне човек в родния си град и да види толкоз свои възпитаници и другари, които не престават нашето дело. Зад една витрина не стоят единствено предмети, а доста дълга работа на доста хора. Ние описваме приказки, само че приказки научни. Доведете децата си и дано те научата тази приказка и дано са горди горноораховчани”, съобщи научният съветник на разкопките на Ряховец проф. Хитко Вачев.

Фондът на музея бе допълнен и от сребърен сервиз за чай от началото на XX век. Той е принадлежал на инж. Стефан Ковачев – индивидът основал кооперация „ Виделина ”, която при започване на предишния век докарва електричеството в Горна Оряховица.Сервизът бе разигран на благотворителен търг на Зонта клуб във Велико Търново. Наддаването завоюва с над 1200 лв. бургаският предприемач Десимир Генчев. Той обаче реши, че сервизът би трябвало да остане в Горна Оряховица и го съобщи на кмета инж.Добромир Добрев, който от своя страна го даде на Музея.

Заедно с обновяването на зала „ Алхеология ” бе изработен и ремонт на Фондохранилището на Музея. Обновяването ще продължи и в другите ни зали. Щастлив съм, че имаме подобен активен, абстрактен и предан на работата си екип, сподели Пламен Мадемов.
С откриването на обновената зала бе обещано началото и на петото по ред издание на летните „ Семейни съботи в Музея ”. Идеята им – да се срещнат децата на Горна Оряховица с историята посредством веселба и игри, става все по-популярна.

Археологическите занимания с деца и фамилии са обогатени с нов интерактивен пъзел с магнитни снимки от теренните изследвания. Чрез него посетителите могат да търсят и сглобяват елементи от устройството и историята на емблематичната горнооряховска цитадела.
Една от атракциите през днешния ден беше имитация на античен стан с тежести на повече от 6000 години. С него всички искащи ще могат да се допрян и опознаят най-ранните ръчни техники при тъкането.

Организаторите бяха планували доста изненади за участниците в откриването. Всеки клиент получи като сувенир древен хрисовул с восъчен щемпел, а името му бе изписано на ръка от старовремски духовник калиграф, в чиято роля се бе превъплатил преписвачът на антични текстове Йордан Караатанасов от Поликраище.

Непосредствено след откриването стартира и първото издание на новата лятна музейна игра „ Експонатите описват ”. В нея най-хубавите търсачи на предмети ще си тръгнат с награди.

Летните занимания за деца и родители ще продължат до 15 септември. Предвидени са нови забавни занимания, креативен ателиета и игри с награди.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР