Археологическото лято при некропола от XIV век край нос Калиакра

...
Археологическото лято при некропола от XIV век край нос Калиакра
Коментари Харесай

Нови уникални находки откриха край нос Калиакра

Археологическото лято при некропола от XIV век край нос Калиакра още веднъж записва неповторими находки, написа БНР.

Преди четири години там беше открита така наречен татарска плячка с над 950 предмета от злато и скъпоценни камъни. Много нови гробове с богат инвентар, златни украшения и фрагменти от първокласни съдове са измежду находките тази година на екипа на доцент доктор Бони Петрунова, шеф на Националния исторически музей.

Сред най-ценните находки от това лято е откритата ръкохватка на гърне, на която има врязани преди изпичането знаци, които археологически удостоверяват исторически обстоятелства, споделя зам.-ръководителят на екипа Филип Петрунов.

" Тази ръкохватка се откри в един слой от края на V, началото на VI век, за който има исторически сведения, че федерати по това време във Византийската империя са били българи. "

Открит е и зидан гроб, в който най-вероятно са били заровени двама духовници, обслужващи некропола и храма.

Продължават проучванията и за потомъка на Палеолозите Георги, чийто гроб и неповторим пръстен бяха открити на нос Калиакра преди четири години. Той е бил погубен в битката за трона на диктатор Добротица, осведоми един от създателите на книгата „ Георги – един чужд благородник от Калиакра “ Росен Пеевски.

" Загинал в доста млада възраст. Според антрополозите не е бил навършил 20 години. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР